Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Humlan är utrotningshotad – konsekvens av klimatförändringar

Vi reder ut skillnaden mellan klimat och väder.
Humlorna kan försvinna helt som en följd av klimatförändringarna, enligt en ny studie.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Humlorna är viktiga för pollineringen.

Men som konsekvens av klimatförändringarna så kan humlorna försvinna helt, enligt en ny studie.

Humlorna håller på att utrotas enligt ny studie från forskare vid Ottawas universitet i Kanada och University College London, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Enligt forskarna har sannolikheten för att hitta en humla i Europa och Nordamerika minskat med en tredjedel sedan 70-talet.

Kopplas till klimatförändringarna

Det är en effekt av klimatförändringarna, menar forskarna. De stigande temperaturerna kommer öka minskningarna som redan är mer omfattande än vad man räknat med. 

– Vi har kopplat ihop det här med klimatförändringarna. Mer specifikt till de extrema temperaturerna och den klimatkris som klimatförändringarna skapar säger forskaren Peter Soroye till BBC.

Och om minskningen fortsätter i samma takt, så kan flera av dessa arter vara borta för evigt inom några decennier uppger Peter Soroye för The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.