Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hotet: Regnskogarna tar inte längre upp koldioxid

Forskare varnar för att regnskogarna numera släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som de absorberar.
"För att förhindra de globala temperaturerna från att stiga till farliga nivåer måste vi drastiskt minska utsläppen och öka skogens förmåga att absorbera och lagra kol", säger Alessandro Baccini, forskare.
Med hjälp av satellitbilder, laserteknik och fältmätningar har forskarna registrerat hur stora skogsområden som har försvunnit sedan 2003.

Så stora delar av jordens skogar har förstörts att de tropiska skogarna nu avger mer kol än vad de tar upp.

Den oroande nya informationen kommer från forskare vid Boston University och Woods Hole Research Center.

– För att förhindra de globala temperaturerna från att stiga till farliga nivåer måste vi drastiskt minska utsläppen och öka skogens förmåga att absorbera och lagra kol, säger Alessandro Baccini, den forskare som ledde studien, enligt The Independent. 

 

Tropiska skogar har tidigare fungerat som ett slags "handfat" som tar upp kol från atmosfären och omvandlar det till syre. Situationen är dock numera omvänd: De tropiska skogarna avger dubbelt så mycket kol som de konsumerar.

Forskare vid Boston University och Woods Hole Research Center hävdar att om man avlutar den pågående avskogningen i de tropiska områdena så kan man minska koldioxidutsläppen med åtta procent, skriver The Independent.

Trenden går att vända – men tiden är knapp

I en artikel i tidskriften Science skriver de att det finns en tidsbegränsad möjlighet att vända på den trenden och återställa de drabbade skogsområdena.

Forskarna använde sig av en ny metod för att mäta koltäthet, och de mätte inte bara nivåerna i totalskövlade områden utan även på platser där det bara skett mindre avskogning.

Med hjälp av satellitbilder, laserteknik och fältmätningar lyckades de registrera hur stora skogsområden som har försvunnit sedan 2003.

– För att förhindra de globala temperaturerna från att stiga till farliga nivåer måste vi drastiskt minska utsläppen och öka skogens förmåga att absorbera och lagra kol, säger Alessandro Baccini, den forskare som ledde studien, enligt The Independent.  

60 procent av utsläppen kommer från Latinamerika

Enligt honom är skogen den enda "teknik" vi har för att ta hand om och förvara kol på ett sätt som är bevisat säkert och billigt.

I dag kommer över 60 procent av utsläppen i tropikerna från Latinamerika där Amazonas regnskog drabbats svårt. 24 procent av utsläppen kommer från Afrika och 16 procent från Asien.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!