Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotelljättarnas beslut – förändrar: ”Missbruk”

Nästa att ansluta sig till plastbantartrenden är de nordiska hotellkedjorna Scandic Hotels och Comfort Hotels.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Comfort Hotels, en del av Petter Stordalen-ägda Nordic Choice Hotels, är en av kedjorna som plastbantar.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Två stora hotellkedjor väljer att banta sitt plastanvändande i ett försök att bli mer miljövänliga. Däribland Petter Stordalen-ägda Comfort Hotels. 

– Som för alla missbrukare så är första steget att bli nykter att erkänna sitt missbruk, Anna Spjuth, Comfort Hotels.

Klimatproblematik kopplat till användandet av plastprodukter är en het fråga. 

Avfallet från plast beskrivs som en av vår tids stora miljöutmaningar och enligt en färsk rapport från UK Government Office for Science väntas mängden plastavfall i våra hav tredubblas mellan 2015 och 2025. 

EU-kommissionen har nyligen föreslagit att man bör förbjuda tops, sugrör och plastbestick helt och hållet – för att minska nedskräpningen och förbränningen av plast, som leder till höga koldioxidutsläpp. 

I Malibu i Los Angeles är beslutet redan klubbat: från och med 1 juni i år är det helt slutsurplat ur plastsugrören.

Flera länder i Europa har redan infört ett förbud av engångsplastförpackningar, bland annat England och Frankrike.

Nästa att ansluta sig till plastbantartrenden är de nordiska hotellkedjorna Scandic Hotels och Comfort Hotels.


LÄS MER: Snart slutsurplat i plastsugrör i Malibu 

Tandborstarna ersätts

I ett pressmeddelande förklarar Scandic att produkter som sugrör, cocktailpinnar och take away-lock helt kommer försvinna. Under våren har också tandborstar i plast ersatts med tandborstar i bambu. 

– Sugrör och cocktailpinnar av plast, tillsammans med plastlocken till kaffemuggarna, är produkter som tillverkats av fossilt bränsle som utgör ett slöseri med planetens resurser och är svåra att återvinna. Det är hög tid för oss att sluta använda dem, säger Thomas Fankl, Director F&B Scandic Sweden.

Totalt sett tar hotellkedjan bort cirka 1,3 miljoner sugrör och 120 000 cocktailpinnar ur sin årliga konsumtion, samtidigt som man byter ut sina plastlock till kaffemuggarna till biologiskt nedbrytningsbara lock. 

Med beslutet att banta ner plastanvändandet på hotellen i Norden hoppas man inspirera andra nordiska bolag att göra likadant. 

Ska bli av med "plastmissbruket"

LÄS MER: 9 enkla knep: Så får du färre sopor 

En annan kedja som står för en liknande satsning är Comfort Hotels – en del av Petter Stordalen-ägda Nordic Choice Hotels. 

2020 siktar hotellkedjan på att bli fri från all onödig användning av plast, skriver man i ett pressutskick. 

– Som för alla missbrukare så är första steget att bli nykter att erkänna sitt missbruk. Vi har tillsammans med resten av samhället ett gravt plastmissbruk och det är dags att bekämpa det. Vi tar nu professionell hjälp och lägger in oss på rehab, säger Anna Spjuth, Senior Vice President, Comfort Hotel. 

LÄS MER: Produkterna som EU vill förbjuda för miljön 

Så påverkar plasten miljön

Plast är inte ett material utan en samling 

av väldigt många olika material med olika 

egenskaper och olika användningsområden. Allt ifrån bilinredningar till tandlagningar består av plast. Gemensamt för de olika plastmaterialen är att de inte finns naturligt på jorden utan att det är vi människor som tillverkar och sprider dem.


Plast kan göras från både fossil råvara, som är det allra vanligaste i dag, och från förnybar råvara. 


Användandet av fossila råvaror som råoljan som används till plast ger ett utsläpp av växthusgaser (vid tillverkning och vid förbränning av plasten) på cirka 400 miljoner ton, vilket motsvarar 6 procent av det totala utsläppet av växthusgaser.


Plasten bör därför ses som bunden koldioxid och materialåtervinnas i så stor utsträckning som möjligt i stället för att brännas upp, för att minska koldioxidutsläpp från denna fossila källa.


En annan stor nackdel ur miljösynpunkt är den så kallade svårnedbrytbara plasten, som tar extremt lång tid att brytas ner i naturen. Detta skapar stora problem för djur- och växtriket. 


Källa: Naturskyddsföreningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.