Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hoppas regeringen tar sitt förnuft till fånga”

Nu kommer filmen om Greta Thunberg
Greta Thunberg.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP).Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en debattartikel på Medium, en sajt där debattörer och skribenter själva kan publicera texter, uppmanar Greta Thunberg regeringen att fatta ”det enda moraliskt rätta beslutet” och stoppa Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil.

Under helgen har Greta Thunberg protesterat på Mynttorget i Stockholm mot Preems utbyggnad. Nu ställer hon sig frågan om regeringen vill leva upp till Parisavtalet eller kommer att godkänna Preems utbyggnad i Lysekil.  

Att göra både och är omöjligt, skriver hon: Om regeringen beslutar att godkänna utbyggnaden så ger Sverige i praktiken upp möjligheten att leva upp till Parisavtalet. Att (som många verkar tro är ett realistiskt alternativ) minska andra utsläpp för att ”kompensera” för detta är en omöjlighet eftersom ALLA våra utsläpp omedelbart måste påbörja en snabb minskning till noll och sen direkt till minus med teknik som inte finns tillgänglig idag.

Hon skriver vidare att det inte finns opinion för att motverka klimatkrisen, men att de ansvariga kommer att få leva med beslutet:

”Jag hoppas därför att regeringen tar sitt förnuft till fånga, gör det de förpliktigat sig att göra och fattar det enda moraliskt rätta beslutet. Om inte för sig själva, så åtminstone för sina barn och barnbarns skull”

Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet sa så sent som i lördags att man vill stoppa projektet.

– Det viktiga nu är att regeringen på något sätt stoppar den här utbyggnaden, därför att den är så klimatskadlig att den hotar våra klimatmål och vårt gemensamma klimatarbete, sa Lorentz Tovatt, partiets klimatpolitiske talesperson, till Sveriges Radio.

Expressen har sökt miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.