Hon vägrar skaffa barn – på grund av klimatkrisen

Blythe Pepino
Foto: CNN
Skogsbrand i Kalifornien, november 2018.
Foto: USFS/NWCG HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Blythe Pepino, 33, är så rädd för klimatförändringarna att hon har bestämt sig för att inte skaffa egna barn.

– Jag vill verkligen ha ett barn. Jag älskar min partner och vill bilda familj med honom men jag känner inte att det här är rätt tid att göra det, säger hon till CNN.

Expressen har tidigare rapporterat om den brittiska organisationen BirthStrike, en sammanslutning av människor som offentligt deklarerar att de inte skaffar barn på grund av klimatförändringarna. 

Grundaren Blythe Pepino fick idén när hon läste en FN-rapport om global uppvärmning.

– Det stod klart för mig att min dröm om att bilda familj inte stämde överens med den trygghet och säkerhet som jag skulle vilja att den familjen hade, säger hon till CNN.

Kongressledamotens varning

Hittills har drygt 330 personer anslutit sig, och Blythe Pepino uppskattar att fyra av fem är kvinnor. 

BirthStrike är en av flera grupper i världen som ifrågasätter om det är etiskt rätt att sätta barn till en värld av allt värre torka svårare skogsbränder och mat som inte räcker till jordens befolkning, rapporterar CNN.

I USA grundades kvinnonätverket Conceivable Future år 2015 för att sätta fokus på ”det hot som klimatförändringarna utgör mot reproduktiv rättvisa”. Conceivable Futures medlemmar har dock inte tagit ställning mot att skaffa barn.

Nyligen tog den amerikanska demokratiska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez upp frågan i en video på sitt Instagramkonto:

”Det finns vetenskapliga bevis för att livet för barn kommer att bli väldigt svårt”.

Hon fortsatte:

”Är det fortfarande OK att skaffa barn?”

Alexandria Ocasio-Cortez
Foto: CLIFF OWEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Oron: Barn orsakar utsläpp

Men det är inte bara barnens livskvalitet som oroar ”barnstrejkarna”. Vissa av dem avstår från att föröka sig eftersom de nya människorna, och deras barn i sin tur, kommer att orsaka ökade utsläpp av växthusgaser och en ännu kraftigare global uppvärmning.

Utvecklade länder har mycket högre utsläpp av växthusgaser per person än vad fattiga länder har. Så borde alla i den rika delen av världen skaffa färre barn för att minska utsläppen? Kanske är det inte så enkelt, skriver CNN, som hänvisar till en studie från 2014.

Enligt studien, skulle en global politik för att minska antalet födda barn ge effekt först på mycket lång sikt. 

I stället borde samhället fokusera på att minska varje individs koldioxidutsläpp genom att dra ner på konsumtionen, menar forskarna.

Men enligt en studie, gjord vid Lunds universitet 2017, är barnlöshet det i särklass mest effektiva sättet att minska en individs klimatpåverkan.

För varje barn som inte föds sparas motsvarande 58,6 ton koldioxidekvivalenter in per år. 

Detta baserade forskarna på barnets framtida ättlingars utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster.

Detta kan jämföras med det näst mest effektiva livsstilsvalet – att leva bilfritt – som sparar in cirka 2,4 ton koldioxidekvivalenter per år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.