Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon ska riva upp Trumps ”klimatfientliga reformer”

Joe Biden har presenterat en plan för klimatpolitiken.
Deb Haaland blir USA:s första inrikesminister som är urinvånare.
Foto: CNP / POLARIS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Yukon deltat i sydvästra Alaska.
Foto: MATT SNYDER / AP TT / NTB SCANPIX

Deb Haaland är den första urinvånare att få uppdraget som amerikansk inrikesminister. 

Nu är hennes mål tydligt: Att rulla tillbaka det hon ser som klimatfientliga reformer signerade Trump-administrationen. 

– Jag kommer att vara hård, säger hon till The Guardian. 

Kongressledamoten Deb Haaland, 60, blir USA:s första urinvånare att inta uppdraget som inrikesminister.

På hennes bord ligger bland annat tunga frågor om landets land- och naturtillgångar.

Frågor som historiskt varit tätt sammanbundna med den politik som förts mot landets urinvånare. Betydelsen har dessutom skruvats upp till följd av miljöproblem så som vatten- och luftföroreningar, illegal dumpning och tilltagande klimatförändringar.

– Miljöorättvisor och ekonomisk orättvisa har drabbat så många samhällen, och de har fått nog. De vill att vi ska lyssna och hjälpa dem, säger hon till The Guardian.

Deb Haaland berättar att hon nu har siktet inställt på att riva upp en del av den politik som Trump-administrationen drivit igenom.

Ska driva tillbaka Trump reformer 

Två procent av USA:s invånare ingår i grupperna amerikanska ursprungsbefolkning eller Alaska urfolk. De är barn till överlevarna från när den amerikanska politiken gick ut på att utrota, förflytta eller assimilera grupperna. Något som Deb Haaland tog fasta på när hon accepterade nomineringen att verka som inrikesminister i Bidens regering:

– Det här är ett djupt ögonblick, om vi ser till det faktum att en tidigare inrikesminister sa att hans mål var att ”civilisera eller utrota” oss, sa hon då.

Se mer

Detta är skillnaden på klimat och väder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.