Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon lovade att inte köpa något nytt under 2018 – så har det gått

Carys Egan-Wyer sammanfattar sitt nyårslöfte. Foto: KENNET RUONA

Carys Egan-Wyer, till vardags doktorand och konsumtionsforskare vid Lunds universitet, lovade att inte köpa något nytt alls under 2018.

Nu är det dags att sammanfatta konsumtionsexperimentet.

– Det har varit riktigt roligt, säger hon.

Inför 2018 gav Carys Egan-Wyer, 40, från Malmö, ett nyårslöfte:

Att inte köpa nya saker under 2018, vilket SVT har uppmärksammat, för att kasta ljus på vad hon menar är en osund samhällssyn gällande konsumtion.

Nu, snart ett år senare, är det dags att sammanfatta utmaningen:

– Det har för det mesta faktiskt varit mycket enklare än vad jag trodde att det skulle vara, säger hon och fortsätter:

– Jag lovade att inte köpa något nytt, och gällande kläder och saker till huset har det varit väldigt enkelt. Det finns så mycket du kan få i andrahand om du behöver. Det har inte varit ett stort problem alls.

”Sånt har varit utmanande”

Tack vare nyårslöftet tvingades Carys Egan-Wyer att tänka på ett helt nytt sätt när det kommer till att införskaffa saker som behövs till hushållet.

Hon har hittat nya second hand-butiker, auktionssajter och andra handelsplatser.

Ett annat sätt att lösa problem, helt enkelt.

Bland annat fick Carys Egan-Wyer lära sig att ta saker familjen redan äger och sedan använda eller förvandla det till något nytt.

– Det har varit riktigt roligt att lära sig nya färdigheter. För det är väldigt enkelt att klicka på nätet och få något hemskickat till dörren, men det är en slags prestation när du lyckas lösa det själv, du målar, kanske hittar rätt handtag till en möbel eller liknande. Det är väldigt roligt.

Har det någon gång varit lockande att köpa nytt?

– Ja, alltså… ja, haha. Det har definitivt funnits saker som har varit mer utmanande. Ibland har det varit svårt att komma fram till vad som faktiskt är mest hållbart att göra. Om man har en fest och behöver använda glas, är det bättre att ha engångsglas eller låna från vänner, eller bättre att faktiskt göra ett undantag och köpa glas som man kan behålla? Så sånt har varit utmanande.

Ny utmaning nästa år

Carys Egan-Wyer har gjort ett undantag: Kläder till treårige sonen. Det blev mer ett nödvändigt ont. 

– När han behöver kläder eller skor så är det inte för att ha det senaste modet utan för att hans kläder blivit för små. Och har vi inte lyckats hitta rätt storlek just då har vi köpt nya saker åt honom. Till exempel nya skor. Men till mig själv? Nej, jag trodde att det skulle bli tufft men det har inte alls varit problem gällande kläder.

Att köpa kläder till sig själv har Carys inte saknat. Foto: Colourbox

Klädfrågan fick även den en kreativ lösning.

– Jag har bland annat haft klädbyten med vänner. Jag hade runt 15 personer här hemma och vi drack prosecco, alla tog med sig kläder som vi provade, vi hjälpte åt att styla varandra och hade kul tillsammans. 

Ett nytt år stundar. Kommer du att fortsätta på samma bana?

– Ja, jag tror faktiskt det. I synnerhet gällande kläder och saker till hemmet, för det har inte alls varit svårt att inte köpa nytt.

Funderade ut ett knep mot köplusten

Men visst finns det saker som Carys Egan-Wyer har velat köpa under årets gång. Under 2018 har hon skapat en ”mental önskelista” med saker.

– Eftersom jag har behövt vänta med att köpa saker har jag upptäckt att jag har kunnat känna efter om jag verkligen behöver just den saken, säger hon, och fortsätter:

– Det är nog bara en sak kvar på den listan efter att ha väntat ett tag, när man ger sig chansen att faktiskt lugna ner sig… ”behöver jag verkligen det här? Vill jag fortfarande ha det här?” Vill man sedan ha den saken ett par månader senare så är det kanske ett tecken på att det är något du behöver.

 

Klädernas miljö- och klimatpåverkan

T-shirt av bomull: 2 600 liter vatten, 0,8 kilo kemikalier och 4,5 kilo koldioxid

Jeans: 6 200 liter vatten, 1,4 kilo kemikalier och 13 kilo koldioxid

Fleecetröja: 100 liter vatten, 0,8 kilo kemikalier och 11 kilo koldioxid

Polyesterklänning: 150 liter vatten, 1,4 kilo kemikalier och 17 kilo koldioxid

Källa: Naturskyddsföreningen 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!