Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Holgers besvikelse på Hemköp: ”Blir så arg”

Landsbygdsministern pratar om matsvinn och resursslöseri under Almedalsveckan.
Enligt Holger Motzkau såg det inte ut som att det var något fel på maten. Foto: Privat /Holger Motzkau / Privat /Holger Motzkau
Holger Motzkau reagerade när han såg mat läggas ner i en soptunna i butiken. Foto: Privat /Holger Motzkau / Privat /Holger Motzkau

När Holger Motzkau, 33, handlade en söndagsmorgon på Hemköp blev han väldigt bestört då han såg hur en hel del matvaror lades i en stor soptunna.

Enligt Hemköp fanns det skäl till att varorna inte kunde säljas.

– Det finns väldigt mycket regler, säger Claes Salomonsson, presstalesperson på Axfood.

Holger Motzkau, 33, hade begett sig till Hemköp i Mall of Scandinavia i Stockholm för att handla då han såg en stor soptunna som fylldes med olika matvaror i butiken.

– De höll på att rensa ut alla hyllor. Det var allt från yoghurt och mjölk till korv och bröd, säger Holger Motzkau.

Han reagerade då det enligt honom såg ut som att det inte var något fel på maten. Paketen var inte skadade och när han kollade lite närmare såg han att varorna inte heller hade gått ut utan att det var två dagar kvar.

– Jag brukar ofta köpa varor till reducerat pris för att det är synd att de ska slängas, så man hade lätt kunnat sätta en lapp med halva priset på varorna och då hade de försvunnit ganska snabbt, säger Holger Motzkau.

”Blir besviken och arg”

Holger Motzkau menar även att han inte tror att det handlar om en bruten kylkejda – alltså att maten inte har hållit rätt temperatur.

– Det var ju en massa olika produkter, det här var helt enkelt produkter som skulle slängas.

Han tog sedan till Facebook för att berätta om det han såg i matbutiken.

”Blir så besviken och arg när man en söndag morgon handlar på Hemköp Mall of Scandinavia och ser en halv kubikmeter slängt mat med best före två dagar i framtiden och utan större förpackningsskador”, skrev han i inlägget där han även taggade butiken. 

”Det fanns något skäl”

Claes Salomonsson, presstalesperson på Axfood, menar att det – den dagen som Holger Motzkau såg soptunnan med mat – inte hade slängts någonting som inte skulle slängas.

– Det finns väldigt mycket regler när det gäller att slänga mat. Till exempel om det bara är en vara kvar av någonting med kort bäst före-datum måste man slänga den eller sätta ner priset, men om det finns flera varor med kort utgångsdatum säger regeln att man säljer det till sista dagen.

Butiker slänger även varor där till exempel en kund har klagat eller om det till exempel gäller köttfärs som blivit missfärgad på grund av att luft har kommit in i paketet.

– Hemköp i Mall of Scandinavia följer alla regler och sätter ner priset på varor som det är två eller tre dagar på i så stor utsträckning det går och säljer ut dem för 30 eller 50 procent billigare. Så det fanns något skäl till att de här varorna skulle slängas och inte kunde säljas till reducerat pris, säger Claes Salomonsson.

Så mycket mat slängs varje år

Under 2016 slängdes 1,3 miljarder ton matavfall i Sverige. I matavfall inkluderas både oundvikligt matavfall, såsom exempelvis skal och kaffesump, samt onödigt matavfall, som matrester och oöppnade matförpackningar.

 

Hushållen stod för 75 procent av matavfallen i Sverige 2016 medan livsmedelbutiker stod för 2 procent.

 

Källa: Naturvårdsverket

Här är tre nyheter att hålla koll på.