Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M bojkottar skinn och läder från Brasilien

Här är svaren på de viktigaste frågorna om rekordbränderna.
H&M har beslutat att tillfälligt bojkotta allt läder från Brasilien på grund av alla de skogsbränder som pågår på flera platser i Amazonas regnskog.Foto: shutterstock
Inom H&M-koncernen finns modekedjor som bland annat Weekday, Monki, Cos, & Other stories och Arket.Foto: shutterstock
”Boskapsindustrin i Amazonas är den största källan till skogsskövling i världen” säger en talesperson för H&M. Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

H&M bojkottar läder från Brasilien på grund av bränderna i Amazonas. 

Modeföretaget meddelar att köpstoppet fortsätter tills det finns trovärdiga system som säkerställer att skinnet inte bidrar till miljöskador.

H&M har beslutat att tillfälligt bojkotta allt läder från Brasilien på grund av alla de skogsbränder som pågår på flera platser i Amazonas regnskog. 

– På grund av de allvarliga bränderna i de brasilianska delarna av Amazonas regnskogar, och deras koppling till boskapsuppfödning i området, har vi beslutat att tillfälligt stoppa köp av skinn från Brasilien, säger Johanna Roos, kommunikationschef H&M Sverige.

Inom H&M-koncernen finns modekedjor som bland annat Weekday, Monki, Cos, & Other stories och Arket. Samtliga varumärken omfattas av bojkotten.

– Köpstoppet kommer fortsätta tills det finns trovärdiga system upprättade som kan verifiera att skinnet inte bidrar till miljöskador i Amazonas, säger Johanna Roos.

Enligt henne kommer majoriteten av det skinn som används inom produktionen från Europa och och endast en liten del från Brasilien.  

Andra har redan tagit beslutet

Förra veckan meddelade även ägarna av Vans, Timerland och Northface att de nu bojkottar läder från Brasilien sedan de kommit fram till att de inte kunde verifiera att alla deras leverantörer drev en hållbar verksamhet. 

H&M arbetar med att utveckla de material de använder, däribland skinn. 

– I vårens Conscious Exclusive-kollektion använde vi bland annat Piñatex, ett alternativ till naturligt läder som tillverkas av cellulosafibrer från ananasblad, säger Johanna Roos.

Skogarna skövlas för jordbruk

Bränderna i Amazonas fortsätter att rasa trots att Brasiliens president Jair Bolsonaro nyligen införde ett 60 dagar långt eldningsförbud. 

Omfattande skogsskövling till förmån för jordbruk har pekats ut som orsak till de många bränderna, då företag och lokala bönder helt enkelt bränner ner marken för att kunna odla där – många av de brasilianska företagen som anklagas för skövling ägs av utländska riskkapitalbolag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.