Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hit går Gretas pengar: Donerar 1,5 miljoner till Afrika

Klimatförändringar kan slå hårt mot Afrika
Torka, värmeböljor och översvämningar kommer att fortsätta slå hårt mot Afrika och intensifieras när jordens globala temperaturer stiger.Foto: TORBJÖRN SELANDER
”Afrika har drabbats oproportionerligt hårt av klimatkrisen, trots att de haft minst påverkan på den”, säger Greta Thunberg.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det finns ingen planet B” står det på ett plakat som två klimatdemonstranter håller upp i Sydafrika.Foto: NIC BOTHMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Afrika är den plats som kan komma att påverkas mest av klimatförändringarnas effekter.

Stiftelsen Greta Thunbergs Foundation har därför valt att donera över 1,5 miljoner till tre hjälporganisationer i Afrika.

– Afrika har drabbats oproportionerligt hårt av klimatkrisen, trots att de haft minst påverkan på den, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande från stiftelsen.

Torka, värmeböljor och översvämningar kommer att fortsätta slå hårt mot Afrika och intensifieras när jordens globala temperaturer stiger. Flera platser runt kontinenten riskerar att drabbas av ett allt mer extremt klimat.

Stiftelsen Greta Thunbergs Foundation meddelade under onsdagen att de kommer att donera över 1,5 miljoner kronor till tre hjälporganisationer som arbetar med att stötta människor som bekämpar klimatförändringarnas effekter.  

”Global nödsituation”

De hjälporganisationer som får dela på bidraget är: Röda korset och systerorganisationen Röda halvmånen, Oil Change International och Solar Sister.

– Vi befinner oss i en global nödsituation, som påverkar oss alla. Men alla kommer inte att drabbas av konsekvenserna på samma sätt, säger Greta Thunberg i pressmeddelandet. 

– Afrika är nyckeln i kampen för klimaträttvisa, de möter stora risker men också möjligheter för att utveckla hållbara samhällen som sätter människan och planeten först, säger hon.

Klimatförändringar som väcker hopp:

Här är sex positiva klimatförändringar som väcker hopp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.