Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hindren som kan stoppa Joe Bidens utsläppsplan

Talade på ett klimatmöte inför 40 världsledare.
Joe Biden har meddelat att USA:s koldioxidutsläpp ska halveras till 2030.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt finns det många hinder på vägen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

USA:s koldioxidutsläpp ska halveras till 2030.

Med det målet vill Joe Biden göra avtryck för framtiden – men det finns många hinder på vägen.

Här är utmaningarna som väntar.

Under Trumps tid vid makten lämnade USA Parisavtalet och oron i omvärlden var stor för hur en klimatskeptisk president skulle påverka världens miljöarbete.

Biden gör nu, som utlovat, helt om. På det digitala klimattoppmöte som just nu pågår lovade han på torsdagen att landet de kommande tjugo åren ska halvera sina koldioxidutsläpp.

Vid ett tal i kongressen i nästa vecka väntas Biden lansera sina planer för ett grönare USA.

Klimatmålet kallas ”sjukt”

Men för att bli som sin förebild Franklin D Roosevelt, som sjösatte stora ekonomiska reformer, krävs att Biden lyckas få igenom omfattande förslag trots en kritisk opposition, konstaterar CNN:s Stephen Collinson i en analys.

Kritiken lät inte heller vänta på sig. I Fox News sa till exempel programledaren Laura Ingraham att förslaget är ”sjukt” och varnar för en ekonomisk katastrof om Bidens idéer blir verklighet.

Tusentals amerikanska arbetare kommer att få lämna sina tidigare välbetalda jobb i olje- och gasindustrin, menar hon, och utbrister:

– Bidens klimatagenda kommer absolut att skapa jobb... i Kina!

Jätteutmaning enligt forskare

Biden själv ser klimatarbetet som ett sätt att skapa jobb, men forskare konstaterar i New York Times att han står inför en ”enorm utmaning”.

– Det är ingen lätt uppgift. Vi kommer inte kunna luta oss tillbaka och hoppas på att marknadskrafterna gör sitt jobb, säger Nathan Hultman, chef för forskningscentret för global hållbarhet vid University of Maryland, till tidningen.

Än så länge har inte Biden konkretiserat sina förslag, men New York Times listar några tänkbara åtgärder som Hultman och hans kolleger har tagit fram.

Då handlar det om att stänga ner alla eller nästan alla kolkraftverk och se till att hälften av landets el kommer från förnybara källor, jämfört med dagens femtedel.

Två tredjedelar av alla nya bilar måste elbilar – en kraftig ökning från nuvarande två procent.

Dessutom måste landets skogar tillåtas att bli större och olje- och gasindustrin minska sina utsläpp av metan med mer än hälften, skriver NYT.

Infrastrukturplan kan sätta käppar i hjulet

Ett annat stort problem är att stora offentliga utgifter sannolikt kommer att krävas för att nå Bidens mål. 

Där blir troligen presidentens omfattande infrastruktursatsning en viktig del, skriver CNN, men om han lyckas få igenom den är ännu oklart.

Det är nämligen inte säkert att ens tillräckligt många demokrater i senaten går med på att använda pengarna så som han har tänkt.

Oavsett den politiska striden är kanske det största hindret för Bidens klimatplan att hans tid i Vita huset tar slut 2024, skriver New York Times. En efterträdare kan förstås välja att riva upp en del eller flera av åtgärderna.

– Det är oroande. Framför allt oroar jag mig för att rädslan för ett sådant bakslag minskar investeringsviljan som de här lagarna är tänkta att skapa, säger Samantha Gross, chef för klimatarbetet vid organisationen Brookings Institution till tidningen.


TV: EU överens – ska minska utsläpp med 55 procent

Överens om en ny klimatlag • Se kvällens Bara Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.