Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Himlen i Sverige kan bli röd efter bränder i USA

Bilder från Los Angeles våldsamma skogsbränder.Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från Los Angeles våldsamma skogsbränder.Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Förra veckan slukades solen av rök och aska i San Francisco-bukten.

I helgen kan röken från storbränderna i USA nå Sverige.

– Det är helt fasansfulla bilder från USA och så kommer det inte se ut här. Men när vi har de här rök- och askpartiklarna skulle det kunna ge ett lite rödlätt skimmer, säger Maria Augutis, meteorolog på Storm.

Röken från de enorma skogsbränderna i USA har tagit sig in i städer.

”Vi vet att röken, mörkret, och den orange glöden är läskig. Håll er lugna och försök stanna inomhus; det kommer att bli bättre”, skrev den lokala brandkåren i San Fransisco efter att himlen färgats brandröd över Golden Gate-bron i San Fransisco förra veckan.

– Det är fortfarande kraftiga bränder i USA och rök har förts med vindarna österut, säger Maria Augutis, meteorolog på Storm.

Nu skulle fenomenet kunna synas i Sverige. 

Det beror på att orkanen Paulette i östra USA blockerat röken från att ta sig vidare, medan orkanen Sally tryckt upp rökpartiklarna. Men Paulette har nu rört sig bort.

– Så nu är det fritt blås över atlanten, säger Maria Augutis.

”Himlen kan få en svag nyans av rödorange”

Rökpartiklarna kommer ta sig in till jetströmmen, som är vindar högt uppe i atmosfären, De vindarna är nu på en nordlig bana in över Sverige.

– Om man tittar noga på solen i dag så skulle den kunna få en lite rödaktig färg. Himlen kan få en liten svag nyans av rödorange.

Den rödaktiga färgen beror på att solljuset reflekteras i rökpartiklarna i luften. Men effekten, om den ens syns här, kommer att vara mycket, mycket mindre än i USA.

– Så man får hålla extra koll på himlen helt enkelt. Det skulle också kunna ge lite mer färgstarka solnedgångar möjligtvis. Vi kommer nog inte märka av det jättemycket och det är inte farligt för oss, säger meterologen Maria Augutis och fortsätter:

– Det här visar verkligen att allt hänger ihop när det kommer till atmosfären.

Våldsamma bränder rasar i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.