Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Himalayas glaciärer smälter fortare än anat

Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Glaciärerna i bergskedjan Himalaya är hårdare drabbade av klimatförändringarna än vad man hittills har trott. De stigande temperaturerna ökar glaciärsmältningen, vilket i sin tur ökar ismassornas rörelser, enligt ny forskning.

Himalayas glaciärer ligger på 4 000–6 000 meters höjd och deras sammantagna yta utgör omkring hälften av alla glaciärer utanför polerna. Nu tyder mycket på att ismassorna, vars smältvatten förser mer än en miljard människor med färskt vatten, påverkas hårdare av klimatförändringar än vad som hittills varit känt, skriver Luleå tekniska universitet (LTU) i ett pressmeddelande.

"Temperatur- och snöförhållandena i dessa berg har förändrats signifikant under de senaste decennierna på grund av klimatförändringarna. Vår studie gör att det i hög grad, tack vare satellitdata, går att påvisa att glaciärrörelser i området är kopplade till klimatförändringar", säger Anshuman Bhardwaj, forskare i atmosfärkunskap vid LTU, i pressmeddelandet.

Forskarna vid LTU har tittat närmare på drygt hundra av Himalayas glaciärer och hur de rör sig över tid. Skulle ismassorna smälta helt kan konsekvenserna bli katastrofala.

"Om glaciärerna försvinner kan vi räkna med brist på färskvatten", säger Bhardwaj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.