Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hettan smälter Grönlands isar – mer än någonsin

Foto: CASPAR HAARLÞV / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CASPAR HAARLÞV / AP TT NYHETSBYRÅN

Grönlands isar smälter mer än någonsin.

Bara under denna vecka förväntas omkring 50 miljarder ton av öns is att smälta, rapporterar CNBC.

Se den senaste väderprognosen med Jennie PierrouPå flera platser runtom i världen har man under senaste tiden uppmätt extremt höga temperaturer. Bland annat i Paris har värmeböljan lett till rekordmätningar om 41 grader.

Grönland är inte förskonat från värmen. CNBC skriver att 12 miljarder ton av öns isar har smält bort de senaste dagarna och att totalt 50 miljarder väntas ha smält innan veckan är över.

Istäcket på Grönland är det näststörsta i världen, och under den gångna månaden ska den ha minskat mer än vad som är normalt för ett helt år mellan år 2002 och nu, det visar provisoriska uppskattningar från satellit data skriver the Guardian.

Kan bli nytt rekordår

Med en månad kvar av smältsäsongen ser 2019 ut att bli ett nytt rekordår. Meteorologen Eric Holthaus berättar för CNBC att den senaste tidens issmältning saknar motstycke räknat på de senaste 1000 åren och att det slår tidigare rekordmätningen från 2012.

Den gångna veckan har temperaturen legat på 10 grader eller mer över det normala för årstiden.

– Det som var högst ovanligt under den senaste tiden håller på att bli det nya normala. Arktis är mycket mer känsligt för värme nu än ens några årtionden sedan, säger Luke Trusel, assisterande professor i geografi vid Penn State university.

Påverkar stora glaciärer

Över tid leder smältningen av inlandsisen till höjda havsnivåer, förändrade ekosystem och global uppvärmning.

Hur mycket havsnivån har påverkats av den stora issmältningen har ännu inte räknats ut, men de höga temperaturerna kommer sannolikt att påverka den stora Petermannglaciären.

På senare år har två stora sprickor identifierats i glaciären. Stora isblock, båda flera kilometer breda, förväntas kollapsa i havet under de kommande åren.

Se den senaste väderprognosen med Jennie Pierrou

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.