Hemliga mötena mellan Preem och S-topparna

Hemliga mötena mellan Preem och S-topparna – avslöjas bland 30 000 mejl.
Preem-flaggan vajar över Lysekil. Det är Curt Borgenstam som hissar den.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Utåt säger Socialdemokraterna att klimatet är en ödesfråga. 

Att Sverige ska bli världens första fossilfria land. 

Men internt i partiet är frågan inte alls avgjord.

Det avslöjar Expressens genomgång av 30 000 mejl om Preems numera skrotade utbyggnad i Lysekil.

Anteckningar saknas från samtliga möten som S-ministrarnas närmaste medarbetare har haft med Preem. 

Vid klockan 10 på förmiddagen den 28 september skickar Preems lobbyist, tillika tidigare kommunalråd Stig Nilsson ett mejl till Lysekils kommunalråd Jan-Olof Johansson (S). 

Han ber honom ringa omedelbart. 

Stig Nilsson vill själv berätta nyheten att Preems styrelse beslutat att dra tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. 

Allt som de har jobbat för är över. 

Jobben kommer inte att hamna i Lysekil. De förberedda bostadsplanerna kommer få skrotas, alla samtal om Preem med S-ministrar och S-riksdagsledamöter har varit förgäves. 

Jan-Olof Johansson ringer inte upp. 

I dag är mejlet raderat. 

Två veckor tidigare. 

Curt Borgenstam skrattar och vinkar glatt till demonstranterna 50 meter brant nedanför.

– Nu hissar jag den igen!

Han står i sin trädgård, på höjden över Societetshuset Oscar i Lysekil. I stället för den svenska flaggan hissar han en Preem-flagga. I Lysekil är de flesta för oljebolagets utbyggnad, säger han, men att långt från alla vågar säga ifrån. Han kallar sig för en del av motståndsrörelsen, den som vågar ta ton mot klimataktivisterna. 

Oljan har varit hans liv och levebröd. 

Curt Borgenstam hissar Preem-flaggan över Lysekil.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nedanför har knappt 50 lokala demonstranter samlats för att ta sista chansen att påverka kommunens politiker att säga nej till Preems utbyggnad. 

Stockholmsaktivisterna som ockuperat raffinaderiet har sedan länge lämnat, de som fick Preem att införa vägspärrar med kontroller runt raffinaderiet. 

Avslöjandet i korthet

• Riksdagsledamoten Jörgen Hellman (S) berättar i mejl till andra S-politiker hur han låter Preems lobbyist Stig Nilsson styra hans politiska samtal. 

”Jag kommer också att ha samtal som synkas med Stig som inte är lämpade att skriva i mejl”

Hellman har även uppvaktat statsminister Stefan Löfven om Preem-ärendet.

• Bland Lysekils S-politiker kallas lobbyisten Stig Nilsson, tidigare S-kommunalråd, för partikamrat, trots att han är Preem-anställd. 

• Stig Nilsson har haft enskilda samtal med minst en minister – infrastrukturminister Tomas Eneroth – om Preem. 

Regeringskansliet vägrar lämna ut uppgifter om hur många möten som Eneroth eller departementets statssekreterare har haft med Preem.

• Förhandlingarna om reduktionsplikten mellan S, MP, C och L skedde först på infrastrukturdepartementet, men partierna kom då inte överens. 

Reduktionsplikten går ut på att blanda in mer förnybart i bränslet, en åtgärd för att få ned de fossila utsläppen. MP och C var drivande i frågan om ökad reduktionsplikt.

Först när reduktionsplikten blev en del av budgetförhandlingen på finansdepartementet kom de fyra partierna överens. Det var i augusti och S gick då plötsligt med på en högre nivå än Energimyndigheten föreslagit. Mindre än en månad senare backade Preem från sina planer.

Curt Borgenstam började på ”raffet” i Lysekil för 46 år sedan, den 1 februari 1974. Samma dag började Lars Nelson, som 20 år senare hade klättrat ända till vd-stolen.

– Han och jag kröp igenom alla tryckkärl som fanns där. Han ur processteknisk synpunkt och jag ur mekanisk, säger han och ler av minnet.

På den tiden kunde man som anställd börja nedifrån och ta sig hela vägen upp. I dag kommer oljebolagets nya vd från finansområdet. 

Preems presschef bad Expressens reporter Frida Sundkvist att meddela exakt var i Lysekil de skulle befinna sig, något tidningen givetvis inte gick med på. Till skillnad från flera andra tidningar fick Expressen inte tillstånd från Preem att fotografera raffinaderiet, som är ett skyddsobjekt. Inte ens på flera hundra meters håll.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

S i regeringen kommer säga ja till Preems utbyggnad, tror Curt Borgenstam:

– Men de vågar inte säga något än. Framför allt när de har Miljöpartiet där. 

Han är fortfarande ovetande om den kalldusch som två veckor senare drabbar Lysekil när oljebolaget skrotar planerna.

***

På regeringskansliet finns knappt några offentliga spår efter de möten som ägt rum med oljekoncernen Preem.

För att ta reda på hur stort inflytande Preem har haft över Sveriges högst uppsatta politiker har Expressen vänt sig till Lysekils kommun och begärt ut en lista över samtliga mejl de senaste 18 månaderna som på något sätt rört den saudiarabiskt ägda oljekoncernen Preem och dess raffinaderi i Lysekil.

Resultatet: En lista på fler än 30 000 mejl.

Nästan 50 mejl per dag.

S-kommunalrådet Jan-Olov Johansson argumenterar för Preems utbyggnad i Lysekil på kommunfullmäktige den 16 september i år.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter att ha gått igenom materialet är bilden klar: gränsen mellan den socialdemokratiska makten i Lysekil och kommunens största arbetsgivare har suddats ut.

– Jag tror det är oundvikligt i alla kommuner i Sverige. Är man en liten kommun med en stor arbetsgivare så hamnar man i den situationen, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil. 

Täta kopplingar mellan företag och politik

Av mejlen framgår att kopplingarna mellan kommunen och Preem är som ett nät, utan början och slut. Inte bara dagens kommunpolitiker känner någon som arbetar på ”raffet”, i stort sett alla gör det. 

Långt innan regeringen ens skulle fatta beslut hade kommunens anställda planerat och börjat förbereda bostadsplaner för de 250 jobbtillfällen som utbyggnaden skulle skapa.

Den nya generationen lärs upp av den gamla. Oljekoncernen bjuder in elever för lektioner i ämnet raffkemi ute på raffinaderiet, och skickar sen fakturan till kommunen.

Preem och kommunen har dessutom intressen i den lokala fotbollsföreningen, som engagerar både barn och vuxna. Vänner på båda sidor umgås och delar nätverk, bland annat genom att jaga ihop, segling och båtplatser. 

Listan kan göras lång.

***

Lysekil är snäppet mindre än medelstorleken på en svensk kommun, sett till befolkningsmängd. Det var Socialdemokraterna som fick hit raffinaderiet på mitten av 70-talet. Då fanns ett starkt politiskt parti som styrde, och stark uppslutning i kommunen för den stora arbetsgivaren. 

Det som Lysekilsborna skämtsamt kallar för E6:an, farleden där segelbåtarna trängs under sommarveckorna, är i mitten av september släppt bara en tom glittrande fjord.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I dag måste S dela makten med MP, C och L, men i övrigt har inte mycket förändrats.

Politiken och arbetsgivaren går hand i hand.

Preem är så viktigt för Lysekil att två av de styrande partierna försökte förbjuda Miljöpartiet att föra en öppen och allmän debatt om Preemraffs bygge. 

Ett bygge som skulle omöjliggjort Sveriges nationella klimatmål – men som eventuellt kunde ha ökat Sveriges produktion av förnybara biobränslen. 

Både S och C sa ifrån när MP:s kommunpolitiker Maria Granberg ville att frågan om miljöaspekten skulle diskuteras utåt, för allmänhetens skull.

För mig är det ingen samverkan när olika partier börjar kräva saker av andra”, skrev Monica Andersson (C) i en mejltråd till hela kommunstyrelsen.

Monica Andersson (C).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ricard Söderberg (S) på kommunfullmäktige 16 september.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ricard Söderberg (S) svarar i samma mejltråd att S håller med C. När Expressen frågar om hans mejl inte kan tolkas som att S försöker tysta det demokratiska samtalet i Lysekil, svarar han:

– Så är det inte alls.

Lobbyistens kontakter med regeringen

Preemraffs lobbyist Stig Nilsson har via sina många år som S-kommunalråd i Lysekil kontaktvägar rakt in i till regeringens S-ministrar och lobbade ända fram till slutet hårt för att regeringen skulle godkänna en utbyggnad.

När Expressen ställer frågor till Preem om Stig Nilssons kontakter med högt uppsatta socialdemokrater, kommer ett överraskande mejl. 

Tramsvinkel”, skriver Preems presschef Dani Backteg i ett internt mejl till Stig Nilsson men som av misstag i stället skickas till Expressens reporter.

I mejlet står: 

”Om hon ställer jobbiga följdfrågor så är min rekommendation att du skickar det till presstjänsten och att vi gör vårt bästa för att inte svara på ytterligare frågor rörande dig”.

Här är mejlet där presschefen kallar det för ”tramsvinkel”.
En demonstrant utanför kommunfullmäktige i Lysekil, 16 september.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Preem krävde tillstånd från regeringen 

Sedan 2016 finns bara ett enda mötesprotokoll från då någon av statssekreterarna träffat Preem, den 8 september, som Expressen redan avslöjat.

Trots att anteckningar endast finns från ett enda möte, hävdar regeringskansliet att det inte går att sammanställa en lista över samtliga möten med hjälp av ”rutinbetonade åtgärder”, vilket ska motsvara en arbetsinsats på 4 timmar.

Från de möten som S-ministrar och deras statssekreterare har haft med Preem saknas anteckningar, däribland ett möte som näringsminister Ibrahim Baylans (S) statssekreterare deltog på så sent som i augusti i år.

Anders Ygeman (S) och Ibrahim Baylan (S) i Almedalen.
Foto: Sven Lindwall / Sven Lindwall

Preem snärjer riksdag och regering

Preems anställda lobbyist Stig Nilsson har haft hemliga möten med en minister samt styrt över en S- riksdagsledamots politiska samtal om Preem, kan Expressen avslöja.

Jag kommer också att ha samtal som synkas med Stig som inte är lämpade att skriva i mejl”, skrev riksdagsledamot Jörgen Hellman (S) till andra S-politiker, både i riksdagen och lokalt i Lysekil, i november 2019. 

Mejlet handlar om Preems utbyggnad, och att ”det börjar röra på sig i Stockholm”. 

Jörgen Hellman pratar med Expressens reporter om varför vissa samtal är för hemliga att beskriva i mejl.
Foto: Lina Dawood

Expressen träffar Jörgen Hellman i riksdagshusets korridorer när han förbereder morgonens möte med skatteutskottet, där han är ordförande. 

Varför ska en lobbyist på Preem veta något om dina politiska samtal?

– Preem har kontaktat alla partier i vår valkrets och berättat hur positiv etableringen är. Det negativa problemet är utsläppen lokalt men att det blir mindre där man kör de här bilarna. Det är det jag syftar på. 

Är det verkligen det som inte är lämpat för att skriva om i mejl?

– Ja jag tycker inte det var lämpat.

Men du berättar ju för mig nu, en journalist på Expressen med en stor läsekrets, men du tyckte det var känsligt att skriva det i mejl?

– Jag tyckte det ja. Det var en känslig fråga. 

Ett samtal som Jörgen Hellman har haft är, enligt det mejl som Expressen tagit del av, med infrastrukturminister Tomas Eneroth. 

Jag och Stig har talat med T Eneroth.

Men Tomas Eneroths infrastrukturdepartement vill inte dela med sig av uppgifter om hur många möten som Eneroth har haft med företrädare för Preem. 

Han är dessutom inte enda ministern som Jörgen Hellman haft kontakt med och där han pratat om vikten av Preems utbyggnad.

Vilka fler statsråd har du pratat med?

– De som var på partistyrelsen. 

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: SVEN LINDWALL

Vilka var det?

– Det får du titta själv vilka det är. Halva regeringen sitter i partistyrelsen. 

Har du pratat med Stefan Löfven om Preem?

– Stefan Löfven finns med i partistyrelsen. 

Så vilka statsråd har du pratat med?

– Stefan Löfven är statsråd och sitter i partistyrelsen och jag har tagit upp det med partistyrelsen. 

Hellman skriver i samma mejl från november 2019 att han ska ha samtal med Miljöpartiet i frågan om Preem, något han till Expressen säger att han aldrig hade. 

Lobbyist berättar inte om kontakt med S-toppar

Stig Nilsson uppger först via mejl att han haft kontakt med lokala politiker.

”Jag och ett flertal antal tjänstemän här på Preemraff har kontakt med politiker och tjänstemän i Lysekil kommun löpande i en rad frågor.”

Men efter att Expressen pratat med Jörgen Hellman ändrar Stig Nilsson sig. Dock handlar det bara om några enstaka politiker som han har kontakt med.

Använde du dig av dina kopplingar inom S?

– Vad jag röstar på vet ju ingen men visst det är klart att jag pratar med människor som är intresserade av Preems utveckling, och Preemraffs utveckling framför allt, eftersom jag bor i Lysekil och jobbar i Lysekil, säger Stig Nilsson.

Han säger att den enda ministern han pratat med är infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Stig Nilsson, då S-kommunalråd i Lysekil, i dag lobbyist för oljebolaget Preem. Bild från 1999.
Foto: GT ,
Stig Nilsson i talarstolen på första maj.
Foto: ANDERS NETSHAGEN

– Väldigt väldigt kort, strax efter att regeringen hade tagit över ärendet. 

Varför pratade du med honom då?

– Jag ville fråga om tidplan och att det är angeläget att få till ett snabbt beslut. 

U-sväng på ett halvår

I mars i år var utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil en förutsättning för att oljebolaget skulle kunna öka sin produktion av förnybart, skrev bolaget till infrastrukturdepartementet.

Förhandlingarna om den så kallade reduktionsplikten pågick redan före sommaren 2020 på infrastrukturdepartementet, samma departement som Preems lobbyist Stig Nilsson har haft mycket god kontakt med. 

Diskussionerna skedde mellan de fyra januaripartierna: regeringspartierna S och MP, samt samarbetspartierna C och L. 

Men de kom inte överens. 

C och MP ville att oljebranschen ska ställa om till högre grad förnybart i bränslet, alltså ökad reduktionsplikt, uppger en källa för Expressen. S och L var inte lika välvilligt inställda till de höga målen på förnybart i tanken och diskurerade elektrifiering av transportnätet. 

Förhandlingarna var låsta ända till mitten av augusti, då frågan om reduktionsplikten lyftes från Tomas Eneroths och Anders Ygemans infrastrukturdepartement till finansdepartementet, där Magdalena Andersson styr. 

Statsminister Stefan Löfven (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP).
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Personerna som förhandlade byttes ut, och plötsligt svängde allt. S gick med på en kraftig höjning av reduktionsplikten.

Expressen har tidigare avslöjat att klimatminister Isabella Lövins statssekreterare Eva Svedling satt i två hemliga möten med oljebolagets nya vd inför det historiska beskedet. 

Nu kan Expressen avslöja att även näringsminister Ibrahim Baylans statssekreterare Emil Högberg var med på mötet i augusti, bekräftar Svedling.

Men från det saknas mötes- och minnesanteckningar. 

Den 11 september skickade Eva Svedling ett av septembers flera mejl till Magnus Heimburg där hon ber oljebolaget att ”heja på” Miljöpartiets satsning.

KU har lyft in in kontakterna mellan departementet och Preem i utskottets pågående granskning av regeringens agerande i Preem-ärendet. 

Efter några veckor av kraftig kritik från miljörörelsen, däribland Greta Thunberg som uppmuntrade regeringen att säga nej till Preems utbyggnad, drog Preem tillbaka sin ansökan. 

Fredagen före Preems oväntade besked hade vd Magnus Heimburg ett möte med Anders Ygemans (S) statssekreterare Sebastian de Toro.

Kommunalrådet i Lysekil blev förvånad av Preems besked att skrota utbyggnaden.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Förhandlingarna i regeringen om Preems utbyggnad hann aldrig ens börja.

Samma dag avslöjade DN att Preem befinner sig i en ekonomiskt utmanande situation och att bolaget sökt om uppskov på skatter på över 2 miljarder. Skatteverket sa nej och lyfte risken att Preem kanske inte kunde betala tillbaka.

I stället för 250 nya jobb i Lysekil, ser jobben nu ut att hamna i Göteborg vid den anläggning som Preem bygger där. 

– Det kom lite som en överraskning kan man säga, säger kommunalrådet Jan-Olof Johansson. 

Nu är han orolig för raffets framtid. 

Ni började fixa bostäder och allt. Känner ni er svikna nu?

– Nej, jag vet inte. Vi har varit med förr. 

Isabella Lövin om Preems beslut gällande oljeraffinaderiet i Lysekil.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.