Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hela listan: Länderna med sämst klimatarbete

Den del i regelboken som inte är färdigförhandlad.
Kinas president Xi Jinping.
Foto: HUANG JINGWEN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Foto: MANDEL NGAN / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump har dragit sig ur Parisavtalet.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

USA får en bottenplacering när världens länder rankas i en ny rapport, som nu presenteras på klimatmötet i Madrid. Till och med Saudiarabiens klimatarbete är bättre. 

– Vi ser möjligheter att stoppa den globala utsläppsökningen. Men mycket beror på utvecklingen i Kina och det kommande valet i USA, säger Ursula Hagen, en av rapportförfattarna i en kommentar.

Sverige rankas däremot som bäst av de länder som jämförts.

Under tisdagen släpptes rapporten The Climate Change Performance Index på COP25, klimatmötet i Madrid. Rapporten rankar de 57 länder som tillsammans står för 90 procent av de globala växthusgasutsläppen. Bedömningen sker utifrån fyra kategorier. 

Saudiarabien och USA hamnar i botten. De har fortsatt höga utsläpp, för låg andel förnybar energi och svag klimatpolitik, visar rakningen. Den massiva kol- och oljelobbyn ses som en anledning.

The Climate Change Performance Index

 Rankar 57 länder som tillsammans står för 90 procent av de globala utsläppen av växthusgaser.

 Länderna rankas efter: utsläpp (40 procent av totalpoängen), förnybar energi (20 procent), energianvändning (20 procent) och klimatpolitik (20 procent). 

 Inget land är i linje med målen i Parisavtalet och därför är topplaceringarna tomma. 

 Sverige kommer högst – på fjärde plats. USA kommer sist – på 61 plats.

Samtidigt visar rapporten en ljusglimt – efter veckor av nedslående rapporter om rekordhöga halter av koldioxid i atmosfären och att utsläppen fortsätter stiga. Utsläppen minskar i 31 av 57 högutsläppsländer. Den globala kolanvändningen minskar och andelen förnybar energi fortsätter öka i vissa länder. 

– Rapporten visar en global utsläppsvändning och minskad kolanvändning. Samtidigt försöker några få stora länder motverka den här trenden – framför allt USA. Vi ser möjligheter att stoppa den globala utsläppsökningen, men mycket beror på utvecklingen i Kina och det kommande valet i USA, säger Ursula Hagen, en av rapportförfattarna i ett pressmeddelande.

Kina ger och tar

Positiva besked till trots – inget land är i linje med målen i Parisavtalet. De tre topplaceringarna i rankningen är därför tomma. Sverige kommer på fjärde plats och följs av Danmark på femte plats. 

Men inom EU är skillnaderna stora. Åtta EU-länder rankas högt, åtta lågt och två länder väldigt lågt. Bulgarien och Polen kommer på plats 49, respektive 50. EU som helhet kommer på plats 22. 

Kina som är det största enskilda utsläppslandet kommer på plats 30. Att Kina hamnar på mittenskalan beror på en ökad andel förnybar energi i sin energimix och hyfsad klimatpolitik. Men utsläppen är fortsätt väldigt höga och energieffektiviteten är gravt eftersatt.

Expressen har också tidigare rapporterat om att Kina – trots den ökande andelen förnybart – fortsätter investera i fossila bränslen, både inom landet och genom investeringar i andra länder. Rapportförfattarna varnar för en bottenplacering om Kinas planer på nya kolkraftverk träder i kraft. 

Bakom rankningen står Germanwatch, Newclimate Institute och Climate Action Network

https://datawrapper.dwcdn.net/Sr71J/2/

Dessa förändringar hoppas unga personer se efter klimatmötet COP25

Klimatmötet i Madrid är nu inne på sin andra och sista vecka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.