Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hel sjö har försvunnit i Indien – på bara ett år

Sjön Puzhal i har torkat ut helt.
Foto: R. PARTHIBHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
I Chennai slåss flockas sedan en tid tillbaka människor vid vattentankar för att få tag i utransonerat vatten.
Foto: ZHANG NAIJIE / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Puzhal-sjön 31 maj 2018.
Foto: Nasa / Nasa
Puzhal-sjön 19 juni 2019.
Foto: Nasa / Nasa
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Indien har fem år på sig att lösa vattenkrisen – enligt experter riskerar annars över 100 miljoner människor att dö, rapporterar CNN

nytagna sattelitbilder från staden Chennai ser man nu hur en hel sjö har utplånats på ett år.

Världens näst störa land sett till befolkning är på väg att förlora sitt vatten.

Enligt CNN är just nu cirka 600 miljoner människor runt om i Indien direkt drabbade av vattenkrisen. Och 21 av landets största städer kan förlora allt sitt grundvatten nästa år, visar en rapport den statliga tankesmedjan NITI Ayaog från 2018.

Bara den här sommaren rapporteras minst 137 personer ha dött i hettan, som har förvärrats av de efterlängtade monsunregnen som nu är flera veckor senare, jämfört med normalt den här tiden på året.

Miljonstaden Chennai är en av de platser där läget är som mest akut. 

Därifrån har sattelitbilder på uttorkningen av en hel sjö kablats ut den senaste tiden – nu är sjön helt borta, visar sattelitbilder från Nasa. 

– Eftersom nivån i vattenreservoarerna har gått ner, och på grund av mindre regnmängder.... har ett dricksvattenproblem uppstått i Chennai, förklarade Edappadi K. Palaniswami, chefsminister för staten Tamil Nadu, där Chennai ligger, till CNN tidigare i juni.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/before-after-image/sjon-puzhals-uttorkning/

Våldsamheter i jakten på vatten

Miljontals människor i staden flockas varje morgon kring lastbilar med vattentankar för att fylla plastkärl med vatten. Vatten som delas ut enligt kvoter.

Konflikter, slagsmål och även dödligt våld ska ha förekommit när människor har slagits om att få vatten. 

Krisen slår också mot sjukhus och skolor som lider av vattenbrist och människor tvingas tvätta sig i smutsigt vatten.

Enligt en FN-rapport väntas Indien vara världens största befolkning vid 2050, och i nuläget är vattentillgångarna långt ifrån tillräckliga. Enligt rapporten kommer efterfrågan på vatten vara dubbelt så stor som tillgången 2030 – vilket gör att över 100 miljoner människors liv står på spel

– Efter 1990 har städer i Indien växt väldigt fot. Men det har gjort det utan att tänka på var tillgångarna kommer ifrån, säger Samrat Basak, chef på World Resource Institution India's Urban Water-program. 

Vattenbristen slår hårdast mot de fattiga

Och krisen väntas slå hårdast mot de fattigaste, som inte har tillgång till privata vattentankar eller system byggda på regnvatten.  De är i stället beroende av de grundvatten som utgör 40% av Indiens vattentillgångar – och som är på väg att försvinna.

VK Madhavan på den icke vinstdrivande organisationen WaterAid India säger till CNN att när de rena dricksvattnet försvinner tvingas människor dricka sämre vatten där sjukdomar och bakterier sannolikt leder till flera dödsfall och högre barndödlighet. 

Enligt experter har Indien nu fem år på sig att vända trenden – annars väntar en eskalerande kris.

– Vi väntar inte på en framtida vattenkris, vi är redan där, säger Samrat Basak.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.