Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Havssköldpaddorna stortrivs i coronatider: ”Ger oss hopp”

Så här har de boende aldrig sett kanalerna i Venedig tidigare.
Några som mår väl i coronatider är de hotade havssköldpaddorna.
Foto: ADOBE STOCK
Alla sju arter av havssköldpaddor är hotade – men många av de här hoten minskas alltså ordentligt i år när människor sitter hemma.
Foto: SVERIGES TELEVISION

När människorna försvann vågar sig de skygga djuren fram igen.

Några som mår väl i coronatider är de hotade havssköldpaddorna – som nu får lugn och ro att lägga sina ägg på de folktomma stränderna.

Miljontals människor över världen tvingas just nu stanna hemma på grund av coronaviruset. Samtidigt rapporterar CBS News att havssköldpaddor trivs och frodas. Folktomma stränder gör att djuren får lugn och ro att njuta och de kan också para sig närmare land, vilket är mycket säkrare för dem.

– Vi är glada över att se våra sköldpaddor må bra i den här miljön. Vår värld har förändrats, men dessa sköldpaddor har gjort detta i miljoner år och det är bara lugnande och ger oss hopp om att världen fortfarande pågår, säger forskningschefen Sarah Hirsch, forskningschef vid ett marininstitut i Florida till kanalen. 

Mindre skräp och plast i haven

Alla sju arter av havssköldpaddor är hotade – men många av de här hoten minskas alltså ordentligt i år när människor sitter hemma. 

– Minskat mänsklig närvaro på stranden betyder mindre skräp och plast i haven. Några av de vanligaste skadorna på havssköldpaddor orsakas av att de äter och fastnar i skräp, säger David Godfrey från organisationen Sea Turtle Conservancy till CBC. 

Färre människor, båtar och lastfartyg i haven gör även att riskerna minskar för sköldpaddorna att oavsiktligt blir påkörda och dödas.

Bilderna på lejonen visar skillnaden efter coronaviruset

Även på andra håll i världen visar djuren att de mår bättre utan oss människor. Kruger nationalpark i Sydafrika stängde sina grindar för besök den 25 mars till följd av coronaviruset – och parkens lejon tycks njuta av att slippa människor och turister just nu. 

På bilder inifrån nationalparken kan man se en lejonflock ligga på vägen där bilar vanligtvis brukar ta sig fram, ett område som vanligtvis brukar vara fullsmockat med turister. 

Nationalparkens bilder har delats tusentals gånger i sociala medier.

”Moder natur njuter av nedstängningen. Inga människor som stör”, skriver en följare på Twitter.

Missa inte: Nu kan du få notiser med positiva nyheter. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”Glada nyheter”.  

LÄS MER:
Nya bilderna på lejonen får alla att reagera: ”Djur är lyckligare utan oss”

LÄS MER:
Så ska gorillorna skyddas – från att dö av corona

LÄS MER:
5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

Läkaren: "Den är här för att stanna".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.