Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Havssköldpaddan riskerar att dö ut

Varma stränder gör att fler sköldpaddsungar blir honor.Foto: / SVERIGES TELEVISION
Den gröna havssköldpadan riskerar att dö ut.Foto: / © Christine Hof / WWF-Aus

Den gröna havssköldpaddan i Stora barriärrevet riskerar att dö ut på grund av klimatförändringar. 

Varma stränder gör att nästan enbart honor föds och orsakar stor brist på hanar.

I en studie från Stora Barriärrevet fann forskarna att 99,1 procent av sköldpaddsungarna som föds på de varmaste stränderna är honor. Ungarnas kön är beroende av boets temperatur. Ju varmare bo desto större sannolikhet att sköldpaddsungarna blir honor.

Av de vuxna sköldpaddorna var 86,8 procent honor på den varma stranden. På kyligare stränder var könsfördelningen något jämnare där mellan 65 till 69 procent var honor. 

 

LÄS MER: Sju djur som riskerar att utrotas   

 

En internationell trend

Enligt Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, slår klimatförändringar på bred front mot djur i haven. Om bara honor föds riskerar vissa populationer att dö ut. Forskare från WWF har deltagit i studien och rönen publiceras nu i tidsskriften Current Biology.

– Samma trend syns hos sköldpaddor och krokodiler på andra håll i världen, säger Tom Arnbom, havsexpert på WWF, i ett pressmeddelande. 

 

LÄS MER: Forskarnas nya insats ska rädda korallrev   

 

Flera arter hotade 

Det finns sju arter av havsköldpaddor. Två av arterna är klassade som akut hotade, två är klassade som starkt hotade och ytterligare två är klassade som sårbara. Den sista arten är inte klassad på grund av otillräcklig data, enligt WWF.

Alla arter är med på CITES listan, Convention of internationel trade in endangered species. Detta innebär att ett särskilt tillstånd krävs om handel ska ske med dessa arter. 

Handel av olika produkter som till exempel sköldpaddsskal, skinn och fett från karettsköldpadda, grön havssköldpadda och sydlig bastardsköldpadda sker fortfarande trots förbudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.