Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda krav i FN:s nya plan – ska rädda mångfalden

Lantbruket kan stå inför stora förändringar.
Foto: Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Människan ska leva i harmoni med naturen 2050, enligt FN:s mål.
Foto: TOMMY HOLL / IBL

Högt satta mål – och hårda krav.

FN:s nya konvention för att rädda den biologiska mångfalden kan bli ett arternas Parisavtal, där jordbruket står inför ett systemskifte.

– Många kommer att höja på ögonbrynen, säger Basile van Havre, konventionsgruppens ordförande, till Guardian.

Förhandlingar pågår i FN för att ta fram en ny plan för den biologiska mångfalden.

I det senaste utkastet till avtalet har ribban satts högt med 21 ambitiösa delmål. 

Bland annat ska plastföroreningarna vara nere på noll till år 2030, bekämpningsmedlen ska minska med två tredjedelar och gödselutsläppen ska halveras.

Konventionens långsiktiga mål är att människan år 2050 ska leva i harmoni med naturen.

Mötet uppskjutet

Basile van Havre, en av ordförandena i arbetsgruppen som förbereder den nya konventionen, säger till Guardian att jordbruket står inför stora förändringar.

– Förändringar är på gång för matproduktionen. Vi kommer att vara många fler om tio år och alla kommer behöva att äta, så det handlar inte om att minska produktionsnivån. Det handlar om att öka resultatet och samtidigt göra naturen gott, säger Basile van Havre till tidningen.

Slutförhandlingar kring avtalet skulle ha hållits i Kunming i Kina förra året, men sköts upp till oktober i år på grund av pandemin. Enligt uppgifter till Guardian väntas mötet skjutas upp ytterligare en gång, till början av nästa år.

I programmet testar vi även växtbaserad ost och får veganska aktietips.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.