Hårda klimatförslaget: Nollutsläpp inom EU

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett av förslagen handlar om att unionen ska ha nollutsläpp till 2050 – det vill säga att lika mycket växthusgaser absorberas som släpps ut.
Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN
Just nu pågår FN:s klimatmöte i polska Katowice.
Foto: JIM HOLLANDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I ett dokument med visioner och idéer för EU-kommissionen fram förslaget om nollutsläpp inom EU till år 2050, rapporterar SvD. 

Förslaget skulle i så fall innebära att det absorberas lika mycket växthusgaser som släppts ut. 

Det skulle också innebära världens mest radikala klimatpolitik. 

Representanter för drygt 200 länder har samlats i polska gruvstaden Katowice för FN:s stora klimatmöte. Där ska ledarna samtala om konkreta åtgärder för att klara målen i det så kallade Parisavtalet från 2015. FN:s medlemsländer enades då om att hålla den globala temperaturökningen ”klart under” 2 grader – men man arbetar för att hålla den under 1,5 grader.

– Vi hoppas att alla tar till sig av forskarnas budskap: Att det är bråttom, sade  miljöminister Karolina Skog (MP), på plats i Katowice, i Expressen TV, i samband med att klimatmötet inleddes. 


LÄS MER: Nu inleds klimatmötet: ”Det är bråttom”

EU-kommissionens tuffa klimatförslag: nollutsläpp

Samtidigt har EU-kommissionen, i ett dokument med visioner och idéer, lagt fram åtta olika scenarion som de vill att EU-länder ska ta ställning till, rapporterar SvD. 

Ett av förslagen handlar om att unionen ska ha nollutsläpp till 2050 – det vill säga att lika mycket växthusgaser absorberas som släpps ut. Skulle förslaget bli verklighet skulle det vara världens mest radikala klimatpolitik. SvD skriver vidare att förslaget skulle drabba kolgruvor, olje- och gasutvinning och bilindustrin hårt. 

Andra scenarion som läggs fram av kommissionen är fler förnyelsebara källor, mer energieffektivitet och alternativa bränslen för motorfordon, skriver SvD. 

FN:s klimatmöte i Polen pågår från 3 december fram till den 14 december. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.