Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård kritik mot Burger Kings nya veganska hamburgare

Fyra av tio väljer bort kött på grund av klimatskäl.
Burger Kings nya växtbaserade Rebel whopper väcker debatt.
Foto: Burger King
Emma och Amelia Oller Westerberg från Vegansk matlåda är ambassadörer för Djurens rätts kampanj Veganuari.
Foto: Stella Cocozza

Nu lanseras Burger Kings växtbaserade Rebel whopper även i Storbritannien.

Hamburgaren – som sålts i Sverige sedan i våras – har stött på kritik från veganer och vegetarianer.

De steks nämligen tillsammans med kött.

Rebel whopper lanseras i Storbritannien samtidigt som kampanjen ”veganuari” – ett initiativ för att få folk att testa äta veganskt under januari. 

Men redan frälsta veganer kritiserar nu att Burger Kings nya växtbaserade alternativ steks tillsammans med vanliga hamburgare, samt serveras med äggbaserad majonnäs. 

I sociala medier har många ifrågasatt att man lanserar en vegoburgare som de flesta veganer och vegetarianer inte vill äta, och att det egentligen handlar om att kapitalisera på en vegotrend. 

Enligt Sam Calver, talesperson på Vegan society, har Burger King ”gått miste om en möjlighet” att lansera en riktig veganburgare. Hon säger till BBC att det vore enkelt att steka hamburgaren separat och använda majonnäs utan ägg.

”Vi lever i ett samhälle med köttnorm”

Systrarna Emma och Amelia Oller Westerberg driver det prisade Instagramkontot Vegansk matlåda. De håller med om att hamburgerkedjorna gärna grönmålar sin verksamhet – men väljer att se vinsterna för djur och natur när växtbaserad mat blir tillgänglig för fler.

– Varje grön burgare som säljs är bättre än köttvarianten. Sedan får inte det spilla över i att man höjer snabbmatskedjorna till skyarna, för att 1 av 20 hamburgare är växtbaserad. Man får uppmuntra att de gör något bra, men ändå belysa allt annat som de väljer att köra på med som vanligt, säger Emma.

– Många veganer bojkottar snabbmatskedjor trots att de gör små vegansatsningar, eftersom de stöder animalieindustrin. Jag förstår poängen med det, samtidigt lever vi i ett samhälle med köttnorm. När jag handlar i vanliga matbutiker som säljer kött ökar också deras omsättning, säger Amelia.

Skulle ni äta den nya växtbaserade burgaren?

– Nej, då skulle vi nog välja något annat. Om man är vegan av klimatskäl blir burgaren inte sämre av att den steks med kött, men eftersom vi har djurrättsperspektivet med oss också så känns det lite obehagligt.

Delvis en ekonomisk fråga

Den växtbaserade whoppern och en växtbaserad ”kycklingburgare” har sålts i Sverige sedan i våras. Daniel Schröder, marknadschef på Burger King Sverige, anser att de varit tydliga med att de tillagas tillsammans med kött. Enligt honom är det delvis en ekonomisk fråga.

– Vi grillar alla våra burgare över öppen eld, så att även våra Rebel-burgare ska få samma grillade smak. Tyvärr har nästan alla restauranger endast en grill och det är en avsevärd investering att köpa in en till, säger han.

Rebel whopper går dessutom att få helt vegansk, om man ber om att få den tillagad i mikrovågsugn och utan majonnäs. 

– Vi vill i första hand erbjuda en riktigt god grillad burgare som inte är gjord på kött, men smakar som om den vore det. Ett alternativ för flexitarianer som kanske vill minska sin köttkonsumtion men ändå ha samma smak som sin vanliga burgare, säger Daniel Schröder.

Burger King stämdes av vegan

Burgaren lanserades först i USA som Impossible whopper, där de samarbetar med företaget Impossible foods. Deras hamburgare har inte godkänts i EU ännu eftersom den innehåller genmodifierade ingredienser, skriver The Sun. 

I Europa är det i stället det nederländska företaget The vegetarian butcher som förser hamburgerkedjan med Rebel whopper. Det växtbaserade alternativet har varit en enorm framgång i USA och ökat besöksandelen med 18 procent vid testrestaurangerna, enligt CNBC. 

Samtidigt har man även i USA fått kritik för tillagningsmetoden. I november förra året stämdes hamburgerkedjan av en vegan, som säger sig ha blivit ”chockad” av att vegoburgaren stekts med kött – något han fick reda på först efter att ha ätit burgaren.

Trots kritiken har Burger Kings framgångar lett till att konkurrenten McDonald's meddelat att man inleder ett samarbete med företaget Beyond meat, som är en storspelare bland köttkopiorna. 

Under hösten har deras burgare sålts på ett fåtal McDonald's i Kanada – i veckan stod det klart att man utökar försöket till att gälla hela landet.

Veganska matbloggaren Gustav Johansson tipsar om hur man kan leva ”jävligt gott” utan kött:

Lev gott – utan kött.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.