Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här strejkar Greta med samiska ungdomarna

Veganska middagar, yatzy och fredagsmys
Klimataktivisten Greta Thunberg talar vid dagens klimatstrejk tillsammans med samiska barn och ungdomar i Jokkmokk.Foto: NAINA HELÉN JÅMA / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sanna Vannar, ordförande för Sáminuorra, och klimataktivisten Greta Thunberg vid dagens klimatstrejk.Foto: NAINA HELÉN JÅMA / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ge plats åt världens ursprungsbefolkningar. 

Det var Greta Thunbergs budskap under fredagens klimatmanifestation på Jokkmokks marknad, skriver nyhetsbyrån TT. 

Den samiska ungdomsorganisationen Sáminourra arrangerade en klimatmanifestation på den frusna sjön Talvatisjön i Jokkmokk under fredagsförmiddagen. Miljöaktivisten Greta Thunberg och organisationen Fridays for future var också på plats, rapporterar TT. 

Ursprungsbefolkningen är viktig

Manifestationen inleddes med att de samiska ungdomarna talade om hur klimatförändringar slår mot dem, den samiska kulturen och den viktiga renskötseln. Därefter var det dags för Greta Thunberg. 

I sitt tal förklarade hon varför hon anser att det är viktigt att världen lyssnar på ursprungsbefolkningarna. 

– Vi är i en akut klimatkris och ursprungsbefolkningarna världen över drabbas först och värst. De leder också kampen och gör mest motstånd. Urfolken utgör frontlinjen och vi stöttar er, sa hon till folkmassan som hade samlats. 

Klimataktivisten säger att hon tror att kunskapen för att lösa klimatet finns hos världens olika ursprungsbefolkningar, bland annat i den samiska kulturen. 

– Lösningarna på klimatfrågan måste innehålla visdom och kunskap från ursprungsbefolkningarna. Vi måste lära av dem som lever av och med naturen. Ge plats för urfolken världen över, för vi är beroende av dem även om vi inte inser det, sa hon vid mötet, skriver TT. 

Mycket folk på plats.Foto: NAINA HELÉN JÅMA / TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi måste ge plats åt urfolk världen över för vi är beroende av dem även om vi inte inser det”, sade miljöaktivisten.Foto: NAINA HELÉN JÅMA / TT / TT NYHETSBYRÅN

Rennäringen i fokus

För ett par dagar sedan åkte Greta Thunberg upp till Jokkmokk. Sedan dess har hon pratat med olika personer som har drabbats av klimatkrisen. Bland annat har rennäringen drabbats hårt av klimatkrisen. 

– Jag har varit här några dagar nu och pratat med många och de berättar hur de blir påverkade av både klimatkrisen men också lokala miljöproblem. Så om jag kan åka hit och rikta fokus på det är det väl det minsta jag kan göra, säger Greta Thunberg enligt Sveriges Radio.

Greta Thunberg: ”Vi gör detta för att få människor med makt att agera”

Efterlyser fokus på klimatkrisen i Afrika

Obehöriga äga ej tillträde: Här är Sveriges första gated community

Innanför muren på småländska idyllen: “Vill inte ha folk som kör in här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.