Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här städar svenska Louise paradisstranden med prinsen

Specialprogram med bland andra CNN:s meteorolog Allison Chinchar.
Svenska Louise Johansson gifte sig tidigare i år med Malaysias kronprins. Foto: Courtesy of Kelantan Palace
Tillsammans med sin prins har hon städat upp en paradisstrand på Malaysia. Foto: MADE NAGI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det finns i nuläget uppskattningsvis 150 miljoner ton plastavfall i haven. Foto: SHUTTERSTOCK

Svenska Louise Johansson gifte sig tidigare i år med Malaysias kronprins. På sociala medier visar hon upp när det kungliga paret plockar skräp på stranden. Att rika länder skeppar sitt plastavfall till Sydostasien är ett stort problem.    

Det finns i nuläget uppskattningsvis 150 miljoner ton plastavfall i haven. Det visar rapporten Det går om vi vill – Förslag till en hållbar plastanvändning, från utredningen om hållbara plastmaterial. ”Utan drastiska åtgärder kan det finnas mer plast än fisk i haven 2030” står det i rapporten. Utredningen tillsattes av regeringen och rapporten presenterades i slutet av 2018.

Svenska Louise Johansson gifte sig i april med malaysiska kronprinsen Tengku Muhammad Faiz Petra. På en film, och flera bilder, som hon lagt upp på Instagram plockar hon och maken plastflaskor och gamla flip flops från stranden i Kelantan i Malaysia. 

https://www.instagram.com/p/B2gYLCFgG9L/

I den svenska utredningens halvtidsrapport står det att EU är en av världens största exportörer av plastavfall. 2016 fick Kina, följt av Hongkong och Malaysia ta emot mest plastavfall från EU. 

I somras meddelade Malaysia att de skulle skicka tillbaka 3 000 ton plastavfall till ursprungsländerna, däribland USA, Japan och Frankrike, skriver Svenska Yle

– Vi uppmanar industrialiserade länder att se över sitt sätt att hantera plastavfall och att sluta sända avfallet till utvecklingsländer. Om ni skickar det till Malaysia så kommer det att skickas tillbaka, utan nåd, Vi vill inte att världen dumpar sitt avfall här, sade miljöministern Yeo Bee Yin då.

Syftet med regeringsutredningen var att identifiera miljöproblemen som plast bidrar till under hela livscykeln och föreslå åtgärder för att minska de negativa miljöeffekterna.