Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här räddar eleverna sjön från algblomning

Wilma, 12: ”Vi lägger halmbalar i sjön”.
Eleverna under en dag vid Viggsjön.Foto: Privat
Wilma Ahlm, Lovisa Hedlund och Emma ReuterhällFoto: Privat
Wilma Ahlm, Lovisa Hedlund och Emma ReuterhällFoto: Privat

Här räddar eleverna på Kilboskolan sin älskade badsjö från algblomning. 

Flera gånger om året åker skolan ut till Viggsjön för att förbättra och studera sjöns miljö. 

– Detta har fått mig att bli intresserad av miljön och hjälpt mig förstå vad man själv kan göra, säger 12-åriga Wilma Ahlm. 

För fyra år sedan frågade några elever Kilboskolan utanför Sala vad man kan göra åt badvattnet i Viggsjön. Vattnet hade inte gått att bada i på flera år på grund av algblomning.

Elevernas önskan blev början på projektet ”Rädda Viggsjön”, som har pågått de senaste fyra åren. Efter skolan insatser kunde man i somras bada i Viggsjön för första gången på flera år. 

– Det känns häftigt att man får vara med och göra detta. Det är så kul, säger Emma Reuterhäll, 12, och lägger till: 

– Jag tycker det är mycket lättare att lära sig när man får vara med själv.

Hittade akvariefiskar i sjön

De senaste åren har Kilboskolans friluftsdagar inneburit hårt och roligt arbete vid sjön. Dagarna vid sjön börjar med att mellanstadieeleverna cyklar sex kilometer till sjön. I ryggsäckarna har de packat mat, fika och loggböcker för att kunna skriva om arbetet de utför vid sjön. 

På plats mäter de sjöns grumlighet och tar vattenprover. Proverna har visat att någon har släppt ner akvariefiskar i sjön, man har bland annat hittat en typ av guldfisk. 

– Förra veckan hittade man också signalkräftor. De ska inte heller vara där, säger Lovisa Hedlund.

Eleverna undersöker vattnet i sjön.Foto: Privat

”Har hjälpt mig förstå”

Varje år placeras halmbalar i sjön. En unik metod för att hjälpa till att bryta ner algblomningen. I sjön ligger också växtöar med kokosfiber, som är bra för djurplankton. De ska ligga där i 15 år. 

– Syftet är att djurplankton ska gömma och föröka sig i växternas rötter, som hänger ner under öarna, eftersom bristen på djurplankton kan orsaka algblomning, berättar Lovisa Hedlund.

För att kunna finansiera skolprojektet har bland annat kommunen gett ett bidrag på 200 000 kronor. Skolan har också vunnit miljöpris för projektet med Viggsjön. 

Nästa år börjar Wilma Ahlm, Lovisa Hedlund och Emma Reuterhäll högstadiet inne i Sala. De är eniga om att de kommer sakna lektionerna vid Viggjsön. 

– Det har hjälpt mig förstå hur algblomning och sjöar fungerar. Men vi kommer ju fortsätta håll koll och åka hit, säger Wilma Ahlm.

Wilma Ahlm, Lovisa Hedlund och Emma Reuterhäll vid deras favoritsjö.Foto: Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.