Här kan du panta din snusdosa för miljöns skull

Pant på snusdosor testas i Norge.
Foto: ROMAN SIGAEV / FOTOLIA

Nu kan du som snusar vara med och rädda klimatet. 

I Norge testas nu ett system där pengar skänks till plaströjning för varje pantad dosa.  

En eller två kronor per dosa. 

Det är vad företaget Swedish Match betalar om du pantar din tomma snusdosa på centralstationen i Oslo. 

Och med ett stort antal snusare i landet räknar man nu med att kunna tjäna ihop en ordentlig summa till arbetet med att röja plast. 

– De är bra att de som säljer plastvaror också skapar ett värde för dem, säger Anja Stokkan på miljöförvaltningen i Oslo till NRK

Den som betalar för kalaset är svenska företaget Swedish Match som ger en norsk krona för varje pantad dosa - oavsett märke. 

– Jag hoppas på att fler smarta lösningar kring hur vi hanterar varor av plast ska komma under 2019, säger Anja Stokkan. 

Går till uppröjning av plast

När du pantat dosan kan du själv välja om du vill att de hårt förvärvade pengarna ska gå till upplockningen av plast i Norge eller utomlands. 

Registrerar du dig via mejl vid pantningstillfället kan du dessutom spåra städplockningen och få veta var och hur många kilo plast man röjt upp. 

Med den nya satsningen hoppas man kunna undvika att tomma snusdosor hamnar i den vanliga papperskorgen samtidigt som man är med och räddar klimatet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.