Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här dumpas smutsig snö rakt ner i Mälaren

Ansvarig politiker: ”En besvikelse”
Fredrik Johansson, som driver Rena Mälaren, är kritisk till att stora mängder snö dumpas i bland annat just Mälaren.
Foto: Björn Alvarson / Privat
Bilder från dumpningen.
Foto: Fredrik Johansson
Efter att ha röjts bort från Stockholms gator åker den smutsiga snön rakt ner i Mälaren.
Foto: Fredrik Johansson / Privat

I snön som legat på Stockholms gator finns både metaller och plastskräp.

Ändå dumpas stora mängder rakt ner i Mälaren.

– Jag blir förbannad, säger Fredrik Johansson från föreningen Rena Mälaren.

Ett flak i minuten tippas ned i vattnet.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Det är egentligen förbjudet att dumpa snö i våra sjöar och vattendrag. Ändå har Stockholms stad sökt och fått dispens för att göra det – i 15 år. Och just nu – med de stora snömängderna – tippas det så mycket som ett lastbilsflak i minuten ned i vattnet.

Fredrik Johansson har startat organisationen Rena Mälaren som på ideell basis samlar upp skräp från sjöns botten. I vintras uppmärksammades han för att ha byggt en kopia av Gävlebocken med gamla däck som hittats i vattnet.

Häromdagen såg han hur ett helt flak med snö tömdes rakt ner i vattnet vid Norr Mälarstrand i centrala Stockholm. Han oroas av de tungmetaller och vägsalt som kan följa med snön ner i vattnet.

Bland snöflaket som dumpades fanns en stor plastsäck.

– Det är otroligt olämpligt. Det måste finnas bättre sätt att hantera de här massorna, säger han.

Se när snön dumpas.
Foto: Fredrik Johansson

Ansvarig politiker: ”En besvikelse”

Inom kort ska Stockholms stads miljö- och hälsoskyddsnämnd ta beslut om att återigen söka dispens för fortsatt snödumpning.

Det finns en hel del villkor – som att det bara får ske när det har snöat mycket och från ett begränsat antal platser. Som mest får 800 000 kubikmeter hivas ner i sjön.

Men att detta på det stora hela är en dålig lösning håller även borgarrådet Katarina Luhr (MP), som är ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden, med om.

Trots att problemet funnits länge har man inte hittat något bättre sätt att göra sig av med snön.

– Det är en besvikelse. Vi vill inte dumpa snön men i dagsläget är det här det minst miljöförstörande sättet. I innerstan finns inte plats för stora snöupplag och kör man ut snön med lastbil blir det större utsläpp och större luftpåverkan, säger hon.

30 ton skräp hittat: ”Haven har använts som soptipp”

Här rensar Rena Mälaren upp på havsbotten

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.