Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort kaos i Venedig – två personer är döda

Stort kaos i Venedig – två personer är döda.
Översvämningarna i Venedig.Foto: MUNICIPALITY OF VENICE / AP TT NYHETSBYRÅN
Markusplatsen i Venedig.Foto: ANDREA MEROLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fotgängare traskar på provisoriska ställningar.Foto: MIRCO TONIOLO ERREBI/SHUTTERSTOCK / MIRCO TONIOLO ERREBI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Här öser regnet ner.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor som vadar genom vattenmassorna.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Översvämningar vid Markusplatsen.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Venedig har drabbats av de värsta översvämningarna på 50 år, rapporterar Sky News.

Markusplatsen ligger under vatten och dess berömda kyrka har översvämmats.

Samtidigt har en kraftig storm lamslagit staden – och minst två personer har omkommit.

Stadens borgmästare Luigi Brugnaro lägger skulden på klimatförändringarna och vill att regeringen utlyser nödläge.

– Situationen är dramatisk, säger han.

Kraftig nederbörd ligger bakom översvämningarna.

Enligt lokala myndigheter nådde tidvattnet 187 centimeter på tisdagen, vilket nästan är i nivå med rekordsiffran 194 centimeter år 1966.

Många av Venedigs historiska platser ligger under vatten – bland annat berömda Markusplatsen där vattennivån uppgår till en meter. Markuskyrkan har översvämmats för den sjätte gången på 1 200 år. Fyra av dessa översvämningar har inträffat under de senaste två decennierna, enligt Sky News.

”Venedig riskerade verkligen att sjunka på riktigt denna gång”, skriver nyhetsbyrån ANSA.

Hur mycket kyrkan har skadats är ännu oklart, men efter den senaste översvämningen 2018 uppgav företrädare att byggnaden hade åldrats 20 år på en enda dag.

Staden har placerat ut tillfälliga plattformar ovanför vattnet som fotgängare hänvisas till. Kaféer, butiker och skolor har stängt igen.

Under natten till onsdagen slog en kraftig storm till mot staden också. Det hårda vädret har skördat offer: Minst två personer har omkommit.

Venedigs borgmästare, Luigi Brugnaro, anser att klimatförändringarna ligger bakom översvämningarna. Nu ber han regeringen att utlysa nödläge, något som skulle göra att man kan finansiellt stöd.

Det rapporterar Reuters.

Borgmästaren: ”Klimatförändringar”

– Situationen är dramatisk. Vi har bett regeringen om hjälp. Kostnaden kommer bli hög, säger han enligt Sky News.

– Det här är ett resultat av klimatförändringarna. Ett tidvatten på 187 centimeter kommer orsaka ett sår som inte läker.

Även lägre och mer normala tidvattennivåer sliter hårt på den uråldriga staden, då det salta havsvattnet från Adriatiska havet eroderar husgrunderna.

Det är inte bara Venedig som har drabbats av det italienska ovädret. Staden Policoro i södra delen av landet, känd för sina grekiska ruiner, har skakats av stormvindar. Turistorten Matera i samma region har liksom Venedig drabbats av kraftig nederbörd och översvämningar, rapporterar Washington Post.

CNN:s reporter om smältande glaciärerna:

CNN:s reporter Bill Weir undersöker Alaskas klimat och djurliv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.