Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här dör valen – med 100 kilo plastskräp i magen

Se de otäcka bilderna från havets botten, som två dykare fångat.
Fiskenät, plast och rep låg i valens mage.Foto: MELVIN NICHOLSON/BAV MEDIA/SHUTTERSTOCK
Valen var för stor att flytta och fick begravas på plats.Foto: MELVIN NICHOLSON/BAV MEDIA/SHUTTERSTOCK

En strandad kaskelot i Skottland väcker avsky och sorg världen över. 

I valens mage hittades en 100 kilo tung klump av skräp – en stor andel plast och fiskenät. 

Den 20 ton tunga valen strandade vid Skottlands kust i slutet av förra veckan. Enligt uppgifter till New York Times var den vid liv, men dog på stranden. 

När Scottish Marine Animals Strandings Scheme, SMASS, ett statligt projekt som undersöker strandade djur, obducerade kaskeloten visade det sig att den hade en 100 kilo tung skräpklump i magen – bestående av fiskenät, rep, plastmuggar, påsar, handskar, rör och förpackningsmaterial. 

En 100 kilo tung klump av skräp hittades i valens mage.Foto: Scottish Marine Animals Strandings Scheme/Facebook
”Denna mängd plast i magen är ändå fruktansvärd och måste ha påverkat matsmältningen”, skriver Scottish Marine Animals Strandings Scheme.Foto: Scottish Marine Animals Strandings Scheme/Facebook
Den otäcka upptäckten.Foto: Scottish Marine Animals Strandings Scheme/Facebook
Forskarna tror att skräpet kan ha bidragit till att valen strandade och dog.Foto: MELVIN NICHOLSON/BAV MEDIA/SHUTTERSTOCK

Enligt SMASS såg en del av skräpet ut att ha legat i valens mage en längre tid. De skriver på Facebook att valen i sig inte var i särskilt dåligt skick, men att det är troligt att mängden skräp var en bidragande faktor till att den strandade och dog. De har dock inte hittat bevis för att det påverkade kaskelotens tarmar. 

”Mängden är fruktansvärd”

”Denna mängd plast i magen är ändå fruktansvärd och måste ha påverkat matsmältningen. Det visar återigen vilka faror skräp i haven och försvunna eller kasserade fiskenät har på det marina djurlivet, och är ett bra exempel på att detta är en global fråga som orsakas av människan.”

SMASS konstaterar att skräpet kom både från land och hav och kan ha svalts var som helst mellan Norge och Azorerna. Nu ska de undersöka i detalj varför just denna val kunde få i sig så mycket skräp. 

Att flytta den stora valen var inget alternativ så den begravdes på plats, skriver SMASS. 

Plasten i havet och på våra stränder drabbar djurlivet hårt

Fåglar och sälar som trasslar in sig i plastrep och garn riskerar att förlora livet.