Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här betalar eleverna skolavgift med sopor

Skolbarnen radar upp sig framför skolan varje vecka med sopsäckar fulla av plast. Foto: Akshar Foundation
Syftet är att lära barnen om miljön. Foto: Akshar Foundation

En skola i Indien låter eleverna betala skolavgiften – med sopor.

Syftet är att lära barnen om miljön.

Nu har hela samhället tagit efter arbetet för en renare omgivning, skriver Forbes.

Beläget i en by nära Himalaya i nordöstra Indien ligger skolan Akshar Foundation, som grundades 2016. När klassrummen ständigt fylldes av giftig rök från brända sopor valde skolan att införa ett fokus på hållbarhet och återvinning, skriver Forbes.

Det var vanligt att invånarna i byn samlade skräp och plast som de kunde elda för att hålla värmen under vintern, utan kännedom om de allvarliga klimateffekterna av detta.

Samtidigt hade många föräldrar svårt att betala sina barns skolavgift. I stället skickades de flesta barn att arbeta i de närliggande gruvorna där de tjänade motsvarande runt 25 kronor dagen, enligt tidningen.

Eldsjälarna som grundat skolan ville skapa förändring för både samhället och miljön. De började uppmuntra sina elever att samla plastskräp och ta med sig som en sorts skolavgift. Snabbt växte antalet elever från 20 till över 100.

Skolan där eleverna betalar med sopor

I skolan får de också studera ämnen som rör klimatfrågor och barnen lär sig praktiska saker som snickeri, elektronik och att installera solpaneler.

Skolbarnen, som är mellan fyra och femton år gamla, radar upp sig framför skolan varje vecka med sopsäckar fulla av plastflaskor, förpackningar, sugrör och liknande. Målet är att samla minst 25 plastföremål per vecka. 

Initiativet har spridit sig i hela samhället. Både butiker och privatpersoner stöttar arbetet för en renare omgivning. Skolans grundare har nu som mål att bygga liknande skolor på fler orter de kommande åren.