Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här barrikaderar sig ryska pensionärerna – för miljön

SAMLAS I SKOGEN. Vera Berezhnaya är en av många kvinnor i lägret mitt i den ryska skogen. Deras mål: Att stoppa en enorm uppsamlingsplats för sopor.Foto: NINA SVANBERG

SHIES, RYSSLAND. Djupt inne i skogen i norra Ryssland barrikaderar sig miljöaktivister för att stoppa byggandet av vad som kan komma att bli Europas största deponi.

Marken ska fyllas av huvudstadens skräp. 

Flera av aktivisterna är pensionärer – Greta Thunberg är en självklar förebild.

– Hon är en del av oss och vi är en del av henne, säger Oksana Kopteva, en av aktivisterna som regelbundet bor i lägret.

Vägen till Shies från staden Syktyvkar tre timmar bort kantas av kilometer efter kilometer av den giftiga björnlokan.  

Ekaterina och Galia, bägge i 50-årsåldern, står vid den första vägspärren och lägger vedträn i en eldningstunna. Tekitteln hänger över elden. De är systrar och har åkt hit varje fredag sedan i maj. Lösa hundar springer runt det lilla provisoriska lägret. 

TEKITTELN VÄRMS. Vid första vägspärren står en eldningstunna där systrarna kokar te.Foto: NINA SVANBERG

Den sovjetiska flaggan med hammaren och skäran vajar ovanför systrarnas huvuden. På pinnar hänger stövlar på tork. 

De protesterar mot planerna på vad som kan komma att bli Europas största deponi för sopor. Företaget bakom deponin planerar att kunna ta emot tio miljoner ton avfall de närmsta tjugo åren. Soporna ska tas hit med tåg från Moskva, 120 mil bort. Sedan grävas ned under flera lager av olika material för att förhindra läckor och utsläpp. 

De ryska aktivisterna som barrikaderat sig mitt i skogen litar inte på löftena att naturen inte kommer att påverkas. De varnar för att läckage till de närliggande floderna kan ödelägga stora delar av norra Ryssland.

Rekordstora protester

I slutet av förra året deltog cirka 25 000 personer i den största vågen av protester i norra Ryssland sedan 1990-talet, enligt lokal media. Aktivisterna kom från stora delar av Ryssland och samlade representanter från olika partier och miljörörelser. Protesterna hölls runtom i regionen – med syftet att stoppa planerna.

HELA FAMILJEN ENGAGERAD. Systrarna Ekaterina och Galia är fast övertygade om att deras närvaro gör skillnad.Foto: NINA SVANBERG
STOPPAR BILARNA. Det lilla lägret vid den första vägspärren. Här är aktivisterna posterade för att inte släppa igenom sopföretagets bilar. Aktivisterna menar att sopföretaget kör på vägar som de inte har tillstånd för.Foto: NINA SVANBERG

Systrarna Ekaterina och Galia står vid vägspärren beredda att stoppa företagets lastbilar på väg till anläggningsplatsen ett par kilometer bort.

– Hela vår familj kommer hit för att stoppa bygget. Självklart tror vi att vi gör skillnad. Tidigare i år lyckades vi stoppa flera lastbilar som var på väg med bränsle till soptippen, säger Ekaterina.

Hon fortsätter:

– Vi är här för att skydda floden och vattnet i området.

PROTESTER I MOSKVA. Moskvabor protesterar mot avfallsanläggningen i Shies. Shies har blivit en fråga som tagits upp på nationell nivå. Till och med Putin har uttalat sig om frågan och sagt att myndigheterna bör inkludera ortsborna i diskussionen om hur soporna ska tas om hand.Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA

Avfallskonflikten i nordöstra Ryssland

■ Byggnadsarbetet påbörjades sommaren 2018, och den första fasen inkluderar ett område på cirka 300 hektar. 

 

■ Planerna har orsakat stora protester och lokala aktivister har blockerat vägarna för att stoppa leveranser av bränsle till maskinerna. Istället har företaget fått använda sig av helikoptrar. 

 

■ President Vladimir Putin har uttalat sig om protesterna, och sagt att saken inte bara bör diskuteras av Moskva och representanter för Arkhangelsk-regionen – även lokalbefolkningens åsikter ska tas i åtanke. 

Markerna har i många år varit populära att jaga på. Andra plockar bär och svamp här. Vintrarna är kalla och hårda.

Vakterna som patrullerar området är svartklädda och bär balaklava för ansiktet så att endast ögonen syns. 

Aktivisterna i skogen vadar i lera och alla bär höga stövlar. De färdas i ett bandvagnsliknande fordon som tar sig genom den djupa leran och över de plötsligt uppstickande stubbarna. 

”We are comrades”

Vera Berezhnaya är i 50-åldersåldern. Före pensionen jobbade hon som kontrollant på en gasanläggning, berättar hon. 

Sedan i mars åker hon regelbundet till den nybyggda datjan i skogen vid vägspärren, som aktivisterna byggt upp. 

Allt är i enkelt trä. 

FÖRSTA GÅNGEN. ”Det är första gången i mitt liv som jag är med i en sån här rörelse. Om inte jag är med, så vem”, säger Vera Berezhnaya.Foto: NINA SVANBERG
VÄLFYLLT FÖRRÅD. Aktivisterna är i blandade åldrar och har olika bakgrunder. Alla följer ett schema med olika sysslor.Foto: NINA SVANBERG

Förut bodde aktivisterna i tält som läckte in vatten när det regnade. En vän tog henne hit första gången och sedan dess har hon återvänt till sin ”brigad”, som hon kallar det. 

– Då fanns inget här, bara en öppen eld.

Hon skojar om att det är hon som håller reda på gubbarna, och säger att hon är en ”commander” som säger åt dem vad de ska göra. Sedan tar hon tillbaka det och säger:

– Nej inte så, vi är kamrater, ”comrades”. Vi har alla våra sysslor. Jag lagar maten och diskar. 

Håret är rött och kortklippt. Hon har vita stövlar i stället för mörka som männen.

Det är hennes tupp som går runt och sprätter i lägret.

– Om utsläpp från soporna når vattnet så blir det en miljökatastrof. 

Känner du till Greta Thunberg?

– Jag stöttar henne. Hon är en viktig förebild för andra unga flickor. Hon är inte tyst om det som sker. 

Hon fortsätter:

– Vi har en enkel filosofi: att skydda våra marker. Det är första gången i mitt liv som jag är med i en sån här rörelse. Om inte jag står upp och protesterar, vem ska då göra det? Jag måste göra detta, säger Vera.

NYBYGGD STUGA. Vera Berezhnaya visar hur hon bor i skogen. Inne hos henne är det varmt och luktar trä.Foto: NINA SVANBERG

”Obehagligt att möta vakterna”

I storstugan finns kök med enklare spis och skafferi. Stämningen dem emellan är uppsluppen och när de sitter ned tillsammans vid kaminen påminner det om ett kafferep. 

Skogsvägen är djup och lerig. Den första snön faller. 

På vissa ställen går leran upp till knäna. 

Vad är det svåraste med att vara här?

– Kommunikationen med polisen och vakterna. Det är obehagligt att möta vakterna som kommer med svarta balaklavor för ansiktet. De är aggressiva, kommer nära och filmar våra ansikten, säger Vera.

Har du nånsin varit rädd?

– Det var väldigt påfrestande när polisens specialstyrkor kom hit med vapen, granater och hundar. Jag förstår att de inte skulle skjuta mig men det var inte trevligt att gå bredvid någon som var beväpnad. Jag hade dessutom med mig mitt barnbarn, han är bara tolv år.

Företaget: ”För tidigt ute”

Företaget som ligger bakom anläggningen anser att aktivisterna är för tidigt ute. Att företaget fortfarande är i projekteringsfasen. 

– Vi väntar på en serie godkännanden. Vi tar in expertis och många myndigheter är med i processen. Det är för tidigt att börja protestera redan nu, säger Maxim Lodyin, representant för den så kallade ekoteknoparken som är under konstruktion. 

”VI VÄNTAR”. Maxim Lodyin, representant för företaget som bygger deponin i Shies.Foto: NINA SVANBERG

– Efter att ha hört om vad som händer här kan vi inte vara neutrala. Vi måste agera, säger Natalia Perevoznikova, 46, som till vardags arbetar i en mataffär i Krasnoborsk. 

Hon kommer flera gånger i månaden, när hon inte måste jobba. 

– Vi gör det här för våra barns framtid. Det är min första erfarenhet av att aktivera mig. Det har varit lugnt här förut. Nu känner jag att vi inte behandlas mänskligt. Vi vill inte att naturen ska förstöras, säger Natalia Perevoznikova.

Vad är din största rädsla?

– Många floder börjar här och om de förgiftas kommer det att betyda slutet för norra delen av Ryssland.

”VI MÅSTE AGERA”. Natalia Perevoznikova är en av flera aktivister som har flera timmars resväg till Shies. Hon åker ändå, av rädsla för vad som kan hända med miljön om deponin blir verklighet. Foto: NINA SVANBERG

Soporna måste ju ta vägen någonstans, vad är din lösning?

– Bränn inte upp det. Gräv inte ned det. Återvinn det. 

Just nu ligger anläggande nere medan företaget ser över logistiken och dokumentation.

Viktor Vishnivetski, 35, arbetar i en leksaksaffär för barn. Han är en av de mest aktiva i Shies och tar själv upp Greta Thunberg som en ögonöppnare. 

– Nu förstår jag vilka stora problem vi står inför och att Ryssland, men inte enbart vårt land, bara tänker på ekonomi och inkomster. Vårt land förstår inte att vi också producerar massor av sopor och att det behöver hanteras. Vi vill inte ha plast i våra hav som bildar egna öar av skräp. 

– Greta Thunberg har bidragit med förståelse för de här frågorna. Jag stöttar henne fullt ut, säger Oksana Kopteva.

BOR I LÄGRET. Oksana Kopteva bor tillfälligtvis i lägret under primitiva förutsättningar. Motivet: Att stoppa soptippen. Foto: NINA SVANBERG

I lägret som byggts upp granne med soptippen råder full aktivitet i huvudtältet. Aktivisterna sitter längs ett långbord och planerar dygnets olika sysslor.

Irina Kostina, 51, från staden Koryazhma, går igenom schemat. Vem som ska göra vad.     

– Jag är kock här och lagar mat. Jag har varit här i nästan sex månader. Jag vill att luften ska vara ren. Jag vill inte att det här området ska fyllas med sopor.

Brydde du om miljön innan du började engagera dig här? 

– Naturen har alltid varit något som jag och min familj brytt oss om. Man skräpar inte ned i naturen. Man hugger inte ned träd som man inte får eller lämnar en öppen eld obevakad. För oss har det mest handlat om skogen och hur vi tar hand om den. 

Irina Kostina (i svartvit halsduk) går igenom morgondagens schema. Alla har en syssla att göra i lägret. Foto: NINA SVANBERG

Irina Kostina skräder inte orden. Hon är rädd att soptippen ska kosta folk livet, eftersom hon tror att soptippen kommer att förgifta markerna. 

Mörkret lägger sig i lägret, temperaturen kryper ned mot nollan. 

Irina Kostina berättar att hon är sångerska och börjar sjunga en rysk folkvisa om brusten kärlek. 

När vi lämnar lägret går aktivisterna ihop och ropar i kör:

– Shies är vårt! 

Expressens reporter Nina Svanberg i Shies, Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.