Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här avslöjas bluffen på Subway: ”Lurad”

Filmen visar: Subway låtsades källsortera – allt blandas i samma tunna.
Subway säger sig måna om ett hållbart samhälle, men på restaurangen i Täby Centrum hamnar det som sopsorteras i samma tunna.Foto: Subway
När Noel Elmberg Lindehag (här med pudeln Astra von der Lindehag) hade ätit färdigt på Subway och skulle slänga skräpet fick han en chock. ”Jag blir så klart ledsen och fundersam när jag till exempel kollar på Lilla Aktuellt som vi gör i skolan varje fredag. Det handlar nästan alltid om klimatet”, säger han.Foto: Lena Lindehag

När Noel Elmberg Lindehag hade ätit färdigt på Subway och skulle slänga skräpet blev han förvånad.

Under det som såg ut att vara en sopsorteringsstation blandades avfallet ihop – i samma tunna.

– Jag plockade undan lite muggar och matrester och tittade efter så att jag verkligen såg rätt, för jag kunde inte tro mina ögon. En så stor matkedja med så mycket makt skulle kunna göra mycket mer för klimatet, säger 13-åringen från Vallentuna.

Brukar du sopsortera?

Sjätteklassaren Noel Elmberg Lindehag hade sinnesnärvaro nog att plocka fram mobilkameran och filma hur skräpet som kunderna sorterar i Subwayrestaurangen i Täby Centrum under bänken faktiskt landar i samma tunna.

– Det är hemskt att de lurar kunderna på det här sättet. Som kund tror man ju att skräpet sorteras när det är bilder på att man ska lägga det i olika återvinningshål. Jag känner mig riktigt lurad. Subway borde verkligen sopsortera, det är en simpel grej som man kan göra för klimatet, säger han.

Subway är en av världens största snabbmatskedjor med nästan 42 500 restauranger i över 100 länder. Bara i Sverige finns det 150 restauranger.

När Noel Elmberg Lindehag (här med pudeln Astra von der Lindehag) hade ätit färdigt på Subway och skulle slänga skräpet fick han en chock.Foto: Lena Lindehag

Subway skyller på att kommunen 

När Expressen kontaktar Subway för att fråga hur det kommer sig att man bara låtsas sopsortera vissa saker svarar den europeiska kommunikationschefen att Subway alltid arbetar för att främja miljön och bygga ett hållbart samhälle:
– Men svenska kommuner har olika system för återvinning och sopor. På många ställen samlas soporna in för att förbrännas och bli värme för att värma upp hem och arbetsplatser, hälsar den europeiska kommunikationschefen via William Möller som är tillförordnad presskontakt för Subway i Sverige.

Expressen har undersökt hur det ser ut i Täby kommun. Enligt förvaltaren Unbail-Rodamco-Westfield som har hand om Täby centrum erbjuds det visst sopsortering i köpcentrat.

Expressen har även pratat med chefen för den lokala Subway-restaurangen i Täby centrum.

– Jag har faktiskt inte tänkt på att vi hade ett återvinningsmärke där och att man kan tro att det är en sopsorteringsstation. Det fanns kvar från gammalt från den tiden då vi hade återvinningsburkar, säger franchisetagaren som inte vill figurera med sitt namn i artikeln.

Så ni har ingen sopsortering alls på Subway i Täby centrum?
– Inte i restaurangdelen där gästerna är, nej. Men det är tänkt att kunderna ska sätta PET-flaskor ovanpå packlådan och personalen brukar snabbkolla igenom soptunnan så att det inte ligger några PET-flaskor där. Och i köket tar vi ju vara på exempelvis kartonger, men vi har ingen särskild återvinning av matrester. Allt sådant hamnar i vanliga soporna.

Men som kund får man ju intrycket av att ni har sopsortering – när det är gröna återvinningsdekaler på vad som ser ut att vara en återvinningsstation?

– De riktlinjer jag har fått är att allt i restaurangdelen ska ner i samma tunna. Vi använder de kärl som Täby centrum tillhandahåller oss hyresgäster.

Efter att Expressen ringt Subway har franchisetagaren av Subway Sverige fått instruktioner att täcka över återvinningsdekalerna. 

13-årige Noel Elmberg Lindehag är besviken på Subway och är osäker på om han någonsin tänker gå dit och äta igen efter sina gamingsessioner i Täby Centrum.

– Sopsortering är inte en småsak. Man kan hjälpa klimatet mycket mer än vad man kanske kan tro genom att göra det. Jag försöker själv så gott jag kan sopsortera och minska utsläppen genom att gå eller cykla till skolan, säger han.

 

Expressens Karin Sörbring intervjuar programledaren Isabelle McAllister som bytt liv och kämpar för klimatet från Bali.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.