Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är världsledarna som kritiserats för sin klimatsyn

Donald Trump kallade klimatförändringarna för en kinesisk bluff inför presidentvalet 2016.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Brasiliens president Jair Bolsonaro har under sin tid som president bland annat ställt in en klimatkonferens som skulle hållas i landet. Foto: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin har på senare tid sagt att Ryssland märker av klimatförändringarna, men sa 2003 att klimatförändringar kunde vara positivt för Ryssland.Foto: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅN
Australiens premiärminister Scott Morrison ville inte att landet skulle bidra till FN:s Gröna Klimatfond. Foto: LUKAS COCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Donald Trump har flera gånger kritiserats för sin syn på klimatförändringarna. 

Men USA:s president är inte ensam.

Här är världsledarna som pekats ut som klimatförnekare eller kritiserats för sin klimatpolitik. 

Donald Trump, president USA

USA:s president har flera gånger kallat klimatförändringarna för en kinesisk bluff och har även väckt uppmärksamhet för att uttala sig om att vindkraftverk orsakar cancer.

I en klimatrapport som släpptes av Vita huset under hösten 2018 slogs fast att klimatförändringarna redan haft påverkan på USA och att konsekvenserna skulle vara enorma om inget görs för att stoppa utsläppen. Rapporten togs fram av 13 federala myndigheter och 300 ledande klimatforskare, men avfärdades av presidenten. 

– Jag tror inte på det, sa Trump till journalister efteråt och uppgav att han hade läst delar av rapporten. 

Under Trumps tid som president har han även beslutat att USA ska lämna klimatavtalet som slöts i Paris 2015. 

Under G 20-mötet i Japan var USA det enda medlemslandet som inte bekräftade sina åtaganden i linje med avtalet.

USA:s president Donald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vladimir Putin, president Ryssland

Redan 2003 sa Putin i en kommentar om den globala uppvärmningen: 

– Kanske en klimatförändring inte är så illa för ett kallt land som vårt. Två, tre grader varmare gör ingen skada, vi behöver inte ta fram pälsen lika ofta, och vi klarar oss med mindre bränsle.

Den ryske presidenten har precis som Donald Trump senare uttryckt sig tveksam till att klimatförändringarna orsakats av människor. I samband med ett besök i ögruppen Franz Josef Land sa Putin 2017:

– Uppvärmningen, den hade redan inletts på 1930-talet. 

– Problemet är inte att stoppa det… för det är omöjligt, eftersom det kan vara kopplat till globala cykler på jorden, sa Putin. 

Putin har dock på senare tid talat om att Ryssland tydligt märker av klimatförändringarna, samtidigt som han varnat för nackdelarna med förnyelsebara energislag som vindkraft. 

– Tänker man på fåglarna i det här fallet? Hur många fåglar dör? Vindkraftverken skakar och får maskarna att komma upp ur marken. Det här är inget skämt, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters. 

I juli uppgavs att Ryssland beslutat att ratificera Parisavtalet och kommer att införa nya lagar i linje med överenskommelsen. 

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Jair Bolsonaro, president Brasilien

Brasiliens nye president sedan januari 2019 har varit en uttalad klimatskeptiker och har redan förändrat landets inställning till klimatfrågan. Sedan han tillträdde som president har han fått kritik för att ha lättat på regler, som infördes för att skydda världens största regnskog Amazonas. 

Bolsonaros administration har även beslutat att ställa in en FN-konferens om klimatet, som skulle ha ägt rum i Salvador i Augusti och hänvisade till ekonomiska skäl.  

Redan under presidentvalskampanjen sa Bolsonaro att han skulle följa Donald Trumps exempel och få Brasilien att lämna Parisavtalet, vilket han senare backade ifrån. 

Ernesto Araujo, som utnämndes till utrikesminister, har sagt att klimatförändringarna är en marxistisk taktik för att väcka rädsla, motverka ekonomisk tillväxt i västländerna och i stället ge fördelar åt Kina. 

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Foto: MARCELO CAMARGO / AP TT NYHETSBYRÅN

Scott Morrison, premiärminister Australien

Morrisson blev ny premiärminister i augusti 2018 efter att dåvarande premiärministern Malcolm Turnbull tvingats bort. 

När landet gick till val i maj i år vann Morrison och hans liberalkonservativa koalition över Labors Bill Shorten. Shorten förespråkade en hårdare klimatpolitik, medan Morrison hade visat stöd för kolindustrin. 

Morrison har tidigare kritiserats för att Australien beslutat sig för att inte längre bidra till FN:s Gröna Klimatfond, som etablerades för att bekämpa klimatförändringarna. 

Climate Home News uppgav i april att budgetdokument då visade att Australien i december hade gjort sin sista inbetalning till fonden. 

I slutet av 2018 sa Morrison till radiokanalen 2GB att han inte tänkte dra Australien ur Parisavtalet, trots påtryckningar från konservativa politiker om detta. Han sa dock att man inte tänkte betala mer till fonden:

– Jag tänker inte spendera pengar på globala klimatkonferenser och all sådan nonsens, sa Morrison.

Australiens premiärminister Scott Morrison. Foto: DARREN ENGLAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN