Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är världens mest klimatutsatta städer

Klimataktivisten skänker en miljon kronor till WHO:s vaccinprogram
Luftförereningar är ett stort hälsoproblem i Asien.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Indonesiens huvstad Jakarta.
Foto: BAGUS INDAHONO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Asien är den kontinent som har flest klimatutsatta städer. En ny rapport visar att 99 av världens 100 mest utsatta städer finns på kontinenten.

En ny riskbedömning gjord av analysföretaget Verisk Maplecroft har tagit fram vilka städer som är mest utsatta för att drabbas av klimatförändringar. Av de 100 städer som är höst på listan visade sig 99 ligga i Asien, där 80 procent av städerna finns i Kina och Indien.

De har analyserat vilka städer som är mest drabbade av bland annat minskad vattenförsörjning, värmeböljor, naturkatastrofer och luftföroreningar och Indonesiens huvudstad Jakarta toppar hela listan.

När det gäller luftförereningar är Indiens huvudstad New Delhi värst.

”Bli mindre gästvänliga”

– I många asiatiska länder kommer dessa städer att bli mindre gästvänliga när befolkningen växer och klimatförändringarna förstärker hoten från föroreningar och extrema väder, säger rapportförfattaren Will Nichols.

När det i stället gäller den globala uppvärmningen är det i stället Afrika och då söder om Sahara, som har de största problemen. Kontinenten kommer att drabbas hårdast av torka, stormar och översvämningar enligt rapporten och det kan beskrivas med att de är sämst utrustade för att klara det.

”Afrikas två mest folkrika städer, Lagos och Kinshasa, är bland dem som löper störst risk”, går det att läsa.

Satellitbilder tagna under 20 år visar att vårarna kommer tidigare, höstarna blir länge och isen vid Arktis fortsätter att smälta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.