Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är livsmedlen som hotas av klimatkrisen

Expressen reder ut skillnaden på klimat och väder.

Fredagens glas med bubbel. Lördagens chokladkaka. Och söndagens första kopp kaffe. 

Det är alla exempel på njutningsfulla livsmedel där råvaran hotas av ett förändrat klimat. 

Även viktiga globala basvaror påverkas.

1. Vin

Favoritviner som chardonnay, pinot noir och cabernet sauvignon hotas av ett varmare klimat. Redan i dag upplever världens vingårdar att ett förändrat klimat påverkar mognadsprocessen och därmed kvaliteten på druvorna. Enligt Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet, och själv uppväxt på en vingård i USA, består 80 procent av vinodling i många länder av enbart tolv druvsorter.  

– Det visar att vinproduktionen blir extra känslig. Vingårdarna har utvecklats utifrån förutsättningarna för jord och temperatur. När klimatet förändras skapas problem både för kvantitet – att maximera produktionen, och i kvalitet – att balansera mognadsprocessen, säger hon.

Kimberly Nicholas berättar att även förpackningen är en viktig klimatfaktor inom vinindustrin. På en internationell konferens hon deltog i tidigare i år diskuterades möjligheter med att fylla på sin vinflaska i butiken för att minska förbrukningen av glasflaskor.Foto: Daan Kloeg Photography
Det finns tusentals sorters druvor och Kimberly Nicholas anser att det är nödvändigt att vingårdarna nu testar sig fram på mer värmetåliga druvsorter. Vingårdarna arbetar också med att skapa skugga och bevattningssystem för att hantera torka. Foto: Konrad Media

Det finns tusentals sorters druvor och Kimberly Nicholas anser att det är nödvändigt att vingårdarna nu testar sig fram på mer värmetåliga druvsorter. 

2. Kaffe

Arabicabönan som står för över två tredjedelar av världens kaffeproduktion är väldigt känslig för temperatur och nederbörd, berättar Jonas Hult som är råkaffeinköpare på Johan & Nyström. Han reser runt till företagets producenter och har själv sett hur odlare kämpar med nya typer av svampsjukdomar, förändrade nederbördsmönster, långa perioder av torka och ökade temperaturer som drabbar kaffebönan.

– År 2050 spår kaffebranschen att det inte kommer att gå att odla kaffebönor på hälften av de platser som det odlas på i dag, som följd av klimatförändringar. Hårdast drabbad är Centralamerika och främst Brasilien som är världens största kaffeproducent. 

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Till viss del går det att klimatanpassa odlingen med ny teknik, men det kräver i sin tur stora investeringar. Och enligt studien ”Assessing Coffee Farmer Household Income” från bland annat Fairtrade kämpar många kaffeodlare för sin överlevnad på grund av låga inkomster.

– Det forskas också mycket om underarter som ska vara bättre lämpade för att tåla torka och sjukdomar, men en utmaning är att behålla kvalitet och god smak. Att som odlare våga satsa på detta är också tufft, säger Jonas Hult. 

Så påverkas vår mat av klimatförändringarna

Sverige importerar i dag cirka hälften av alla livsmedel som konsumeras.

Därför påverkas Sverige av hur andra länder drabbas av klimatförändringarna. 

 Skyfall och torka kan resultera i stora skördeförluster och skapa brist på livsmedel. 

Varmare temperaturer ökar risken för angrepp från skadedjur som påverkar skördarna. Det kan leda till stigande matpriser.

Källa: Rapporten Konsekvenser för Sverige av klimatförändringar i andra länder från PWC.

Enligt honom är en risk att kaffebönan arabica har en homogen genetik. Sjukdomar som ännu inte sett riskerar att slå ut även underarterna. 

– I Etiopien växer mycket kaffe vilt vilket är en stor bank med möjligheter till forskning och kunskap för att ta fram resistenta underarter med större genetisk variation. Oron är att upp till 60 procent av kommer försvinna som följd av klimatförändringarna innan man hinner forska på det.

BILDTEXT: Johan Hult spår att kaffet kommer bli dyrare eftersom studier visar att efterfrågan kommer att öka samtidigt som odlingsarealen minskar. Det är samtidigt hans förhoppning – för att odlare ska ha möjlighet att försörja sig.

3. Choklad

Larmrapporter om ett underskott på kakao och kakaobönans utrotning har duggat tätt de senaste åren. Och ett förändrat klimat slår hårt mot världens miljoner småskaliga kakaoodlare, som också står för majoriteten av odlingen, enligt organisationen Rainforest Alliance

I de mest sårbara regionerna i Västafrika och Indonesien driver de jordbruksutbildning för att odlarna ska kunna anpassa sig till torka, översvämning, högre temperaturer och en förändrad odlingssäsong. 

Foto: MUJO KORACH / IBL
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Den amerikanska havs- och atmosfärsmyndigheten NOAA rapporterade för några år sedan att Elfenbenskusten och Ghana är världens största kakaoproducenter – länder som enligt en FN-rapport kan drabbas av en temperaturökning på över två grader om 30 år. 

Det är dock inte en högre temperatur i sig som påverkar kakaoproduktionen negativt – det är kombinationen av högre temperatur, minskad nederbörd och därmed förändrad luftfuktighet som är det största hotet mot kakaobönan, enligt NOAA. 

4. Skaldjur

Klimatförändringarna bidrar till att världens hav blir varmare och surare. Varmare havsvatten ökar risken för att skaldjur drabbas av parasiter och sjukdomar. Det berättar Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet. 

– Det finns redan nu en oro för att ostron och musslor som odlas på Västkusten kan komma att drabbas på sikt. Tidigare har vi varit mer förskonade på grund av de kalla vintrarna. När temperaturen nu stiger i havet kommer dessa sjukdomar och parasiter söderifrån och drabbar även oss. 

Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Hon berättar att det finns parasiter som kan slå ut hela bestånd av ostron eller blåmusslor.

5. Fisk

Stigande vattentemperaturer och övergödning gör att syrebrist, kopplad till klimatförändringar, blir allt vanligare, skriver SLU. Torsken i Östersjön drabbas bland annat av svält på grund av syrebrist.

På västkusten har stora fiskbestånd minskat kraftigt, däribland torsk och kolja. Man har tidigare trott att det främst berodde på för intensivt fiske, men nu börjar många forskare misstänka att dessa arter inte trivs i varmare vatten, berättar Kerstin Johannesson.  

– Främst norska forskare ser tendenser på att torskreproduktionen försämras när temperaturen i haven stiger. Det kan låta konstigt då det än så länge bara handlar om en grad varmare vatten, men även djupvattnet påverkas vilket skapar problem för bland annat torskägg, säger Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet.Foto: Thron Ullberg / Thron Ullberg
– Stiger temperaturen ännu mer kommer den nordliga driften troligtvis att öka. Eftersom Östersjön är ett mer slutet system sker klimatförändringarna snabbare än i öppet hav. Det blir en experimentkammare för klimatförändringar, säger Joakim Hjelm, avdelningschef och forskare på Havsfiskelaboratoriet vid SLU.Foto: Sofia Bureborn

Även den nordatlantiska laxen riskerar att minska drastiskt då både yngel och vuxna individer påverkas av den stigande vattentemperaturen, enligt WWF. 

Kerstin Johannesson berättar att fångststatistiken över Nordsjön och Västkusten visar att alla fiskarter förutom kummel – som är en varmvattenfisk – minskar. 

– Stiger temperaturen ännu mer kommer den nordliga driften troligtvis att öka. Eftersom Östersjön är ett mer slutet system sker klimatförändringarna snabbare än i öppet hav. Det blir en experimentkammare för klimatförändringar, säger Joakim Hjelm.Foto: MARKUS SCHOLZ / DPA/IBL

Ökad temperatur leder också till att många fiskbestånd rör sig längre norrut och närmare Arktis och sydliga arter kommer in i Nordsjön och våra vatten, berättar Joakim Hjelm, avdelningschef och forskare på Havsfiskelaboratoriet vid SLU. 

Klimatpanelen IPCC:s senaste rapport om världshaven pekar på bestånden av fisk kommer att minska i tropiska regioner och öka i Arktis. 

6. Ris

Enligt Lennart Olsson, professor i naturgeografi vid Lunds universitet påverkas den globala produktionen av ris negativt av klimatförändringar, främst i områden och perioder där dygnets maxtemperatur överstiger 30 grader. 

– Under 2007/2008 kunde vi se en mycket snabb ökning av de globala livsmedelspriserna. Priserna på vete och ris flerdubblades på några månader med utbredda och våldsamma hungerkravaller i många länder som följd, säger han. 

Foto: GERALD BOURKE / AP WFP
Lennart Olsson, professor i naturgeografi vid Lunds universitet.Foto: Pressbild

Anledningarna var bland annat torka och missväxt i viktiga producentregioner. Lennart Olsson säger att priserna gått ned men generellt ligger högre än de senaste 35 åren och det finns många tecken på att den globala spannmålsmarknaden är instabil med risk för nya prischocker.

7. Vete

En studie från tidigare i höst visar att upp till 60 procent av världens veteodlingar kan drabbas av torka i slutet av detta århundrade. 

Att forskarna valde att studera just vete beror på att det är den gröda som odlas utan bevattning på störst areal i världen, skriver Jordbruksaktuellt. Vete står för 20 procent av kalorierna som jordens befolkning konsumerar.

Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

– Om 20-30 år kommer vi att få negativa konsekvenser för i stort sett all livsmedelsproduktion om vi inte utvecklar nya grödor och odlingsmetoder, tyder forskningen på. Det handlar främst om ökad värme- och vattenstress för grödan och brist på vatten för bevattning, säger Lennart Olsson.

Kaffeodlaren: ”De flesta gårdar har blivit helt förstörda av det här”

Kaffeodlare drabbas av fler skadedjur och mer sjukdomar på grund av ett förändrat klimat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.