Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är julbordets största miljöbovar – och alternativen

Högre vindkraftverk än Turning Torso oroar ålfiskare.
Karin Glaumann, fiskexpert på WWF.Foto: WWF
Ålen är utrotningshotad. Foto: Shutterstock

Världsnaturfonden uppmanar alla att bojkotta ål på julbordet.

Men det finns ett miljövänligt och mer hållbart alternativ.

– Afrikansk ålmal odlas i södra Sverige och är mycket bättre för miljön, säger WWF:s fiskexpert Karin Glaumann.

Fördelarna med den afrikanska ålmalen (”clarias”) är att den föds upp på vegetariskt fiskfoder och att den odlas i landbaserade anläggningar.

– De här odlingarna släpper inte ut närsalter till omgivande miljön och vattnet återanvänds. Många större livsmedelsbutiker säljer afrikansk ålmal, förklarar Karin Glaumann som är expert på fisk och marknad och ansvarar för WWF:s så kallade fiskguide

Ålen är en av våra mest hotade fiskar, men mer än varannan fiskbutik säljer ål till jul. Det visar en ny undersökning som Världsnaturfonden WWF gjort.

– När vi började göra de här undersökningarna 2008 sålde 90 procent av alla fiskbutiker ål. I år är det 54 procent, så det går åtminstone åt rätt håll, säger Karin Glaumann.

Bland färjerederierna har alla slopat ålen på julborden – och endast 6 av de 129 restauranger som ingår i kartläggningen serverar ål.

– Sushibarer sticker dock ut. En tredjedel av alla sushiställen säljer ål. Som konsument får man gärna påpeka för dessa sushirestauranger att ålen är hotad och kanske helt välja bort ställen som serverar ål, tycker Karin Glaumann.

Fiskexperten: ”Situationen för ålen i hela EU är akut”

Men spelar det egentligen någon roll om en del i Sverige tycker om att ta några små bitar ål till julmaten...?

– Ja. Situationen för ålen i hela EU är akut. Det är en hotad art. 90 procent av ålen har försvunnit de tre senaste decennierna och vi behöver göra allt vi kan för att rädda den, säger WWF:s fiskexpert.

Varför behövs ålen?

– Det är viktigt att bevara den biologiska mångfalden. Vi har begränsad kunskap om vilken roll alla arter spelar i ekosystemet, och därför måste vi värna om ålen. Ålen har funnits lång tid och den är en extremt känslig art med en fantastisk historia.

Karin Glaumann berättar att det i Sverige råder ett generellt ålfiskeförbud sedan 2007.

– Men 187 yrkesfiskare får göra undantag från den regeln och de drog i fjol upp 244 ton ål. Tjuvfisket beräknas stå för en lika stor volym. Ål har haft rött ljus på WWF:s Fiskguide sedan 2002 då första guiden släpptes och vi menar att man inte ska köpa den lagligt fiskade ålen heller, säger hon.

De flesta vet vid det här laget att vi uppmanas att äta mindre kött och att nötkött belastar klimatet extra mycket.

Men hur ska man förhålla sig till lax och sill på julbordet?

– Den mesta laxen som vi äter i Sverige är odlad i Norge. Där rekommenderar jag ASC-märkt eller Krav-certifierad lax. Man kan också välja andra fritt vildfångade laxfiskar som Stillahavslax eller silverlax som påminner om Atlantlaxen, odlad röding eller regnbåge. Välj gärna MSC- eller ASC-certifierat och kolla i Fiskguiden vilka övriga ursprung och fångstredskap som har grönt ljus.

Karin Glaumann rekommenderar att man undviker vildfångad Atlantlax, för laxen i Nordostatlanten har ännu inte återhämtat sig från ett historiskt överfiske.

– Sill är ett miljövänligt alternativ. Mycket av sillen i guiden har grönt ljus, men den vårlekande sillen exempelvis är i mycket dålig kondition. Den fiskas med så kallade mängdfångande redskap som kräver liten ansträngning och lite bränsle i förhållande till stor fångst. Sillen, strömming och makrill står också längre ner i näringskedjan och ger lägre klimatavtryck. Håll utkik efter MSE-certifiering! säger fiskexperten.

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder

Fakta / Ålen är hotad

■ 90 procent av all ål har försvunnit de tre senaste decennierna. 

■ WWF anser att nolltolerans och ålfiskestopp behövs i hela EU. Organisationen menar också att kraftbolagen måste ta större ansvar för att skapa vandringsvägar förbi vattenkraftverk, där stora mängder ål dödas varje år.

■ 2008 började WWF:s granskning ”Ålen på julbordet”. Årets undersökning visar att 54 procent av fiskbutikerna i Sverige säljer ål. Färjerederier och måltidsleverantörer har slutat med ål. 

Källa: WWF. Här är WWF:s tv-inslag om ålen.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.