Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så är DN med Greta Thunberg som chef

Foto: COURTESY OF HULU / AP TT NYHETSBYRÃÖN
Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS TT NYHETSBYRÃÖN
Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS TT NYHETSBYRÅN
Foto: DN
Foto: Dagens Nyheter
Foto: Dagens Nyheter
Foto: COURTESY OF HULU / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Nu är Dagens Nyheters söndagstidning med klimataktivisten Greta Thunberg som chefredaktör ute.  

Av tidningens nästan hundra sidor ägnas över hälften åt klimatkrisen. 

Den gästande chefredaktören inleder tidningen: 

”Vi kan inte lösa en kris utan att behandla den som en kris. Men vi kan inte heller uppnå krisinsikt om vi inte är medvetna om krisens ­existens, innebörd och konsekvenser”.

Greta Thunberg vill att journalistiken i tidningen hon under söndagen är chefredaktör för ska förklara den mest centrala, grundläggande forskningen om klimatförändringarna.

Därför ägnas fler än hälften av de nästan 100 sidorna åt klimatet. 

– Det är där fokus kommer att ligga. Självklart kommer det att bli mycket annat också, sade hon i intervjun med Expressen i torsdags.   

Förstasidan: ”Det här är fakta, ingen åsikt”

”Det här är fakta, ingen åsikt”, lyder rubriken på Dagens Nyheters förstasida på söndagen. 

Inuti tidningen finns bland annat reportage från Teriberka i Ryssland, där klimatförändringarna går snabbare än de flesta andra platser, en granskning över hur matvarujättar vill stoppa varningar om klimatfarliga produkter och en genomgång av hur gifter från fluorvalla som används till längdskidåkning förstör naturen.

https://twitter.com/pwolodarski/status/1335308893296193536

Kulturdelen präglas även den av klimatkrisen och Thunbergs chefredaktörskap. Där finns bland annat ett långt samtal mellan Greta Thunberg och den kända brittiska naturfilmsmakaren och programledaren David Attenborough, lett av kulturchefen Björn Wiman.

Även den kanadensiska författarinnan Margaret Atwood, författare till dystopiska romanen ”The Handmaid's Tale” som blivit en hyllad tv-serie, har bidragit med en essä till tidningen, med rubriken ”Vill du tillhöra en art som lever på den här planeten?”.

Den kanadensiska författarinnan Margaret Atwood har bidragit med en essä till söndagens DN.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

På första uppslaget skriver Greta Thunberg själv en krönika om chefredaktörskapet. 

”Att lämna över ansvaret för Sveriges största dagstidning till en omyndig, outbildad aktivist är helt obegripligt. Det är vansinne. Om det inte vore för det absurda faktumet att vi befinner oss i en existentiell kris som fortfarande ignoreras av vårt samhälle”, skriver Greta Thunberg.

Ordinarie chefredaktör Peter Wolodarski säger att han är nöjd med resultatet. 

– Jag är jättestolt över det arbete som gjorts, och väldigt tacksam över att Greta Thunberg tackade ja, och de 50 medarbetare på DN som har jobbat med det här, säger han och tillägger:

– Det har kommit otroligt mycket positiva reaktioner, där många tar fasta på att det är fokus på kunskap. Det gör mig glad att det finns ett sug att få veta mer och förstå vad som pågår i vår tids viktigaste fråga. 

DN valde att hålla på E-tidningen

Dagens Nyheter lägger i normala fall ut morgondagens tidning som E-tidning vid 21-tiden kvällen innan – men inför söndagens specialtidning valde DN att lägga ut E-tidningen först klockan 06 på söndagsmorgonen. 

Greta Thunberg är inte ansvarig utgivare. Och hon berättade i Expressen att hennes inflytande var betydligt mindre än vad en chefredaktör normalt har.

– Vi har suttit tillsammans och brainstormat. De har kommit med idéer och jag har kommit med idéer. Jag har inte varit så väldigt involverad i arbetet, så det ska bli intressant att se hur det blir.

Det var Dagens Media som först berättade att söndagens DN inte skulle innehålla något opinionsmaterial. Inga ledare, ingen debatt, inga krönikor.
Det förklarade Greta Thunberg så här.

– Jag har inget problem med att folk uttrycker sina åsikter. Det måste ju finnas i ett demokratiskt samtal. Men när det kommer till klimatkrisen blir det ofta att åsikter väger lika mycket som insikter, kommenterade Greta Thunberg då Expressen talade med henne om redaktörskapet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.