Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Felix Sandman uppträdde för prisade miljöhjältar

Felix Sandman uppträdde under prisutdelningen i Stockholms stadshus.Foto: Teodor Axlund / Teodor Axlund
Shreya Ramachandran, 16 år, ökar återanvändningen av vatten med sitt projekt.Foto: Teodor Axlund / Teodor Axlund-AXL media AB
Bröderna Vihaan och Nav Agarwal prisas för sitt arbete med avfall i New Delhi.Foto: Teodor Axlund / Teodor Axlund-AXL media AB

Shreya, 16 år, motverkar vattenbrist och bröderna Vihaan och Nav, 15 och 12 år, minskar luftföroreningar. 

Nu har de prisats med en svensk klimatutmärkelse.

– Det är otroligt häftigt att se det stora antal klimatengagerade unga från hela världen som inspirerar genom att gå från idé till handling, säger juryns ordförande Johan Kuylenstierna, i en kommentar.

Shreya Ramachandran från Fremont, USA, startade initiativet Grey water project efter att ha sett effekterna av vattenbrist under en resa i Kalifornien. Hon har skapat ett system för att spara och återanvända vatten från hushåll och utbildar också skolelever i vattenkonservering. 

Idag är initiativet godkänt av FN:s miljöprogram som en del av The global wastewater initiative. 

Vihaan och Nav Agarwal från New Delhi i Indien har uppmärksammat stadens stora problem med luftföroreningar från avfallsförbränning och nedgrävt avfall. Efter att bröderna sett att 30 procent av fallet som skickades till deponier kunde ha återvunnits och 50 procent komposterats startade de organisationen One step greener

Organisationen arbetar med att hämta och sortera sopor samt utbilda människor i återanvändning och avfallshantering – ett arbete som nu sprider sig i Indien.

”Inspirationskällor för oss alla”. 

- Juryn har haft ett minst sagt tufft jobb med att välja ut vinnarna bland de bidrag som kommit in. Shreya, Vihaan och Nav är inspirationskällor för oss alla och vi ser fram emot att se deras projekt växa, säger Johan Kuylenstierna.

Children’s climate prize är grundat av Telge energi. Vinnarna belönas med 100 000 kronor för att utveckla sina verksamheter ytterligare.

Under prisutdelningen i Stockholms stadshus uppträdde bland andra Felix Sandman.

Sommarens hetta – Expressens korrespondent om framtidens klimat