Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hans Blix hyllning till Greta: ”Trump ska stå i skamvrån”

Expressen TV har träffat Hans Blix för att höra mer om hans tankar kring klimatet och framförallt Greta Thunebergs klimatkamp.
Greta Thunberg hyllas av Hans Blix
Foto: CHIASSON PAUL/CP/ABACA / STELLA PICTURES/CHIASSON PAUL/CP/ABACA
Hans Blix
Foto: NOAH BERGER / AP

Hans Blix är imponerad av Greta Thunbergs framgång med att väcka en internationell opinion.

Nu delar superdiplomaten med sig om sin syn på framtiden och miljöaktivistens kamp.

– Hon har gjort en väldig insats, säger Hans Blix.

Diplomaten Hans Blix, tidigare utrikesministern och chefen för FN:s vapeninspektörer, välkomnar Greta Thunbergs kamp för klimatet.

91-åringen har själv under sin långa karriär arbetat flitigt för klimatet, och han imponeras av 16-åringens framgångar med att bilda en internationell opinion.

– Hon har gjort en väldig insats. Det är ju så att mänskligheten står inför ett ohyggligt hot och man behöver vidta väldiga åtgärder som kostar pengar och kräver stora beslut. För det krävs det en opinion, säger Hans Blix och fortsätter:

– Hon anklagar visserligen politikerna för att inte göra någonting, men politikerna behöver stöd av en opinion för att lyckas få igenom någonting. Det är väldigt svårt att väcka en internationell opinion.

Blix om Trump: ”Ska stå i skamvrån”

Blix menar att Greta Thunbergs insats lär bana väg för politikernas möjlighet att ta de där svåra besluten som gynnar klimatet. Han tror också att världsledare lyssnar på henne, men att samtidigt spelar en massa andra intressen in i beslutstagandet. 

Framförallt imponeras diplomaten av Greta Thunbergs väg att nå ut.

– Hon har gjort det med ett ovanligt grepp – att gå ut till den unga generationen och säga ni tycker att vi ska läsa och utbilda oss för att mänskligheten ska utbildas men varför ska vi göra det om ni samtidigt är passiva och inte försäkrar oss om att mänskligheten har ett fortsatt liv. Det var ett argument som var väldigt nytt och bra.

Trumps syrliga pik mot Greta Thunberg efter klimataktivistens tal under FN:s klimatmöte tidigare i veckan är ”patetiskt” menar Blix:

– Det är han som ska stå i skamvrån. 

Barnskam – en möjlig utveckling

Hans Blix passar även på att dela med sig av en möjlig utveckling på klimatstrejkerna –nämligen barnskammen. 

Diplomaten menar att det är fullt möjligt att nästa steg i klimatstrejken innebär att den unga generationen meddelar att ”vi tänker inte ha mer än två barn”.

– För det sägs ju att om världens befolkning ska ha den levnadsstandard som vi har nu då skulle det krävas ett par planeter för att försörja oss med det hela. Det har vi inte. Så om vi kunde hålla jordens befolkning till sex miljarder, nu är vi på väg till tio miljarder, då skulle miljöfrågan vara mindre svår, säger Hans Blix.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.