Teknikprylar innehåller ofta sällsynta ädelmetaller och mineraler som är kostsamma att gräva fram ur jorden.
Gruvdriften är i vissa länder smutsig och enligt Amnesty förekommer barnarbete.
Samtidigt ökar mängden elektroniskt avfall enligt FN:s miljöprogram, något som kan vara en källa till farliga ämnen.
Om avfallet inte tas om hand på rätt sätt kan det skada miljön och människors hälsa, skriver Naturvårdsverket.
Därför höjs nu röster från olika håll för att mer teknik ska återvinnas eller återanvändas.
I april 2017 meddelade teknikföretaget Apple att de har som mål att sluta bryta metaller och mineraler till sina produkter och i stället förlita sig på återvunnet material, skriver forskning.se.
Största anläggningen finns i Sverige
En som jobbar för att förbättra hanteringen av gammal elektronik är Hanna Ljungkvist, forskningsingenjör och projektledare IVL Svenska miljöinstitutet.
– Det är ju synd att det ligger massa resurser i våra byrålådor som hade kunnat återvinnas och bli nya saker, säger hon.
Enligt henne finns det många alternativ för den som inte vill slänga sin elektronik – antingen kan den säljas begagnad, repareras eller uppdateras av ett specialiserat företag, eller återvinnas.
Världens största anläggning för elektronikåtervinning ligger dessutom i Sverige, Rönnskärsverken i Skelleftehamn som är en del av Boliden Ab, berättar hon.
– Det behöver inte vara så krångligt att lämna in teknik, man behöver inte ta sig till någon återvinningscentral, det kan man göra på alla stora elektronikbutiker i dag, säger hon.
Efterlyser nya trender
Svenska miljöinstitutet har testat flera olika sätt för att öka återanvändningen, Hanna Ljungkvist nämner bland annat informationsspridning, bättre insamlingsbehållare och möjligheter att skicka tillbaka prylar när man köper nya.
Många är positiva, mer än 70 procent sa att de kan tänka sig att köpa begagnad teknik och 50 uppgav att de hade gjort detta i en undersökning av IVL.
– Det vore kul om det kom nya trender och affärsmodeller som gör att vi i högre utsträckning uppgraderar mjukvara så att vi inte behöver köpa nytt, säger Hanna Ljungkvist.