Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han vill förbjuda bilar – flyger själv privatplan

Petter Stordalen på Expressens scen i Almedalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Flygplanet på bilden är inte Petter Stordalens.
Foto: COLOURBOX

Hotellmagnaten och miljardären Petter Stordalen sa tidigare i somras att han vill förbjuda bilar i städerna för att rädda klimatet.

Men enligt norska den tidningen Dagens Næringslivs granskning står hans egna flygresor för enormt stora utsläpp.

Stordalens privatplan har under de senaste tre åren släppt ut koldioxid som motsvarar 3 600 vanliga flygresor mellan Oslo och New York.

– Jag har förståelse för kritiken jag får för mitt resande, säger Stordalen till tidningen.

Hotellmagnaten Petter Stordalen talar ofta varmt om klimatet och har stundtals lanserat förslag på drastiska åtgärder.

Till Expressen sa miljardären tidigare i somras att han vill förbjuda bilar i städerna. Men på frågan hur mycket kollektivtrafik han själv åker blev svaret: 

– Nej, inte jätteofta. Men jag använder oftast en hybridbil. 

Insatserna för klimatet görs också genom de egna miljardbolagen – i alla fall enligt dem själva.

Stordalens hotellkedja Nordic Choice arbetar efter ett hållbarhetsprogram och investeringsbolaget Strawberry har kommunicerat en vision om att bli ledande i Norden inom hållbarhet, rapporterar den norska tidningen Dagens Næringsliv.

Stordalen själv står dock för enorma utsläpp, visar tidningens granskning.

Den norska miljardären köpte hösten 2016 ett privatplan för hisnande 220 miljoner norska kronor. Flygmaskinen har sedan dess varit i luften hela 450 gånger, vilket innebär att det i genomsnitt har lämnat marken var 70:e timme.

Sedan 2016 har privatplanet tillryggalagt nästan en halv miljon kilometer. Det motsvarar tolv och ett halvt varv runt planeten.

Detta är familjen Stordalen

Försvaret: ”Klimatkompenserar”

Det intensiva flygandet får Stordalens koldioxidkonto att fyllas till bristningsgränsen. På bara tre år har privatplanet släppt ut 1 500 ton koldioxid. Det går att jämföra med genomsnittssvenskens utsläpp, som på tre år hamnar på omkring 30 ton enligt siffror från Naturvårdsverket.

Dagens Næringslivs granskning visar även att Petter Stordalen skulle ha behövt resa mellan Oslo och New York nästan 3 600 gånger för att lyckas med konststycket att släppa ut lika mycket koldioxid som hans privatplan har gjort de senaste tre åren.

– Jag har förståelse för kritiken jag får för mitt resande. Jag har kommenterat det här flera gånger de senaste åren och har inget nytt att tillföra, säger Petter Stordalen i en kommentar.

Han har även sagt att bolagens klimatambitioner inte står i motsatsförhållande med hans eget resande.

Tidigare i år sa miljardärens kommunikationschef Ida Holen till Nettavisen att alla stordalens resor klimatkompenseras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.