Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännens besked: ”De behöver inte Greta”

Skolstrejker på 1 500 orter dagar innan FN:s klimattoppmöte.
Meteorologen Martin Hedberg anser att fokus på om Greta blir sen är fel. – Det är makthavare som inte agerat som är sena, säger han.Foto: Privat
Greta Thunberg har nu ungefär halva sträckan till havs kvar innan hon når Lissabon i Portugal.Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg konstaterar nu att halva sträckan till havs återstår.

Och det är en kamp mot klockan att hinna fram till klimatförhandlingarna i Madrid.

Vännen och meteorologen Martin Hedberg tror inte att Greta är framme till mötets öppnande.

– Men det är två veckor långt så hon kommer att hinna delta.

Martin Hedberg följer Greta Thunbergs resa med katamaranen La Vagabonde och har också haft kontakt med dem ombord. Han berättar för Expressen att besättningen, enligt hans beräkningar, kommer att nå land runt den 2-3 december. 

– När man seglar över längre sträckor så planerar man resan dels för att undvika faror, dels för att segla snabbt. Det blir inte kortaste vägen utan en färdplan som beror på båtens prestanda i olika vindriktningar och vilket väder man beräknar att det ska vara utefter rutten, förklarar Martin Hedberg.  

Han påpekar att väderprognoserna inte är huggna i sten, och att vädret ändras snabbare än man seglar så man får hela tiden justera planeringen och sina vägval.

– I Gretas fall är målet att segla så säkert som möjligt. Givetvis vill man hinna fram, men i tävlingssammanhang planerar man för att segla så snabbt som möjligt. Jag vet inte hur diskussionerna om tidsplan har gått ombord, men de har seglat som man kan förvänta sig med hänsyn till förutsättningarna. 

”Resten av världen har en tid att passa”

Både Greta Thunberg och de andra besättningsmedlemmarna har vittnat om tuffa väderförhållanden den första sträckan av resan. Under torsdagen skrev seglaresset Nikki Henderson på Facebook att det är en bra dag och att de har jobbat en hel del med att hissa och plocka ned segel och använt spinnaker för att hantera både med- och motvind. Nu styr de mer norrut och hoppas kunna fånga medvind för att segla mot Lissabon.

Klimatförhandlingarna COP 25, som har flyttats från Santiago i Chile till Madrid i Spanien, drar i gång den 2 december och avslutas den 13 december. 

Martin Hedberg skrev tidigare i veckan ett uppmärksammat blogginlägg om att det finns ett visst symbolvärde i att Greta hinner fram till öppningen av mötet, men att det är fel fokus. ”Det belyser bara mänsklighetens behov av skådespel. Förmodligen som flykt från den bistra verkligheten vi försatt oss i”, skriver han.

Han menar att det inte är Greta, eller andra engagerade, som är sena till mötet – utan de som har haft kunskap och makt en längre tid, utan att agera ansvarsfullt. Det är den kampen mot klockan som han vill belysa.

– Resten av världen vet egentligen redan vad de behöver göra, de behöver inte Greta som läxar upp dem. Förhandlingarna står inte och faller med om hon är där eller inte, säger Martin Hedberg. 

Och även om Greta Thunberg skulle missa öppningen så pågår mötet i nästan två veckor.  

– Mitt budskap är att hon ska segla så säkert som möjligt och njuta av seglatsen som resan innebär. Världens alla beslutfattare är väldigt sena – inte Greta. 

Gretas brokiga seglarsällskap över Atlanten

Pappa Svante Thunberg, seglarstjärnan Nikki Henderson och Youtubeparet Elyna Carausu och Riley Whielum med bebisen Lenny tar Greta över Atlanten.

Är det Gretas dubbelgångare?

Se bilden som förbryllar.