Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hälften av orangutangerna utrotade efter skövlingen

Hanteringen av bränderna i Amazonas har fått stark kritik.
Orangutanger samlas i den kraftiga röken som drabbat området Salat Island på Borneo. Foto: WILLY KURNIAWAN / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Olle Forshed, WWF Sveriges expert på tropisk regnskog, är på plats i Indonesien några gånger per år.Foto: Läsarbild
Bränderna har bland annat härjat nära Nyaru Menteng, som är världens största rehabiliteringscenter för orangutanger. Foto: Björn Vaughn | BPI
I rehabiliteringscentret lider för tillfället 41 orangutanger av luftvägsinfektioner på grund av den giftiga röken.Foto: Björn Vaughn | BPI

Bränderna som härjat i Amazonas och Indonesien är ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Det säger Olle Forshed, WWF Sveriges expert på tropisk regnskog.

– Orangutangerna påverkas kraftigt av den giftiga röken och varje hektar skog som försvinner krymper deras livsutrymme.

Enligt WWF är bränderna i Amazonas och Indonesien nu mer eller mindre under kontroll, även om elden fortfarande rasar på vissa platser. I Indonesien har regnperioden stor effekt på släckningsarbetet. I Brasilien satte president Jair Bolsonaro till slut in militären för att bekämpa bränderna – efter skarp kritik från omvärlden. 

– Vissa djur har brunnit upp. Man har funnit lik av mer långsamma djur som myrslokar i Amazonas och pangoliner i Indonesien. Orangutangerna hinner ofta undan men påverkas kraftigt, säger WWF:s expert Olle Forshed.

Exakt hur stor påverkan bränderna har på djur- och växtlivet i regnskogen går inte att avgöra, enligt Forshed, som själv är på plats i Indonesien några gånger per år.

– Den mesta mångfalden av djur- och växtarter finns i den tropiska regnskogen. När själva habitatet (deras naturliga miljö, reds anm.) försvinner minskar arterna snabbt. Snabbfotade djur som orangutanger brinner inte upp – men hälften av alla orangutanger har försvunnit under de senaste decennierna på grund av avskogning, säger han. 

Enligt Olle Forshed har inte bränderna på Borneo och Sumatra härjat just i de opåverkade skogarna, som nationalparker, där orangutangerna till största del lever. Det innebär också att deras mattillgång inte har påverkats av bränderna. Däremot är den kraftiga brandröken ett hot. 

– I Indonesien är det torvlager som brinner vilket skapar en tjock, svart, giftig rök. Torvlagren kan vara 10-15 meter tjocka och är svårsläckta då elden ligger och pyr under ytan. 

41 orangutanger lider av luftvägsinfektion

Enligt den svenska organisationen Save the Orangutang, som samarbetar med den indonesiska organisationen Borneo Orangutan Survival Foundation, har bränderna orsakat omfattande förödelse i regnskogen, främst på grund av den giftiga röken. 

Bränderna har bland annat härjat nära Nyaru Menteng, som är världens största rehabiliteringscenter. Där lider för tillfället 41 orangutanger av luftvägsinfektioner på grund av röken. 

Save the Orangutan arbetar även med bevarandet av regnskogen och de vilda bestånden i området Mawas på Borneo. Det är en torvmosseskog på över 309 000 hektar och hem till en av de största vilda populationerna av orangutanger på över 2 500 individer. 

Mawas har drabbats hårt av bränderna, där 186 hektar redan brunnit ner och där skogsbränderna fortfarande härjar. 

”Troligt att vi hamnar i samma situation nästa år”

I regnskogen lever ofta växter och djur på specifika platser. Här kan bränderna haft stor påverkan på vissa arter. 

– Brinner exempelvis en dal, som är hem åt en viss groda och växt, upp försvinner de helt, säger Olle Forshed.

Regnskogens artliv är fortfarande till stora delar outorskat – nästan årligen upptäcks nya djur och växter. Det gäller främst insekter och mindre djur, men enligt Olle Forshed dyker även nya däggdjur upp. 

Årets bränder i Amazonas och Indonesien har blivit väldigt uppmärksammade. Och att bränderna till stor del är anlagda har satt frågan om avverkning för stora odlingsplantager i fokus. Enligt WWF är människan orsaken till bränderna på ett eller annat sätt.

– Den underliggande orsaken i både Amazonas och Indonesien är den kraftiga avskogningen som bidrar till mer lättantändliga skogar. Det är mycket troligt att vi hamnar i samma situation nästa år. Bara i Brasilien har avskogningen ökat 150 procent i år jämfört med medelvärdet för de senaste tio åren, säger Olle Forshed.

Läkemedel från regnskogen kan gå förlorade

Expressen har tidigare skrivit om regnskogens betydelse för läkemedel och att en konsekvens av bränderna kan bli att växter som kan användas till läkemedel går förlorade.

Minst 25 procent av dagens moderna läkemedel innehåller ämnen från regnskogens växter – dessutom har många syntetiska motsvarigheter också sitt ursprung där, enligt en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

Enligt USA:s nationella cancerinstitut har 70 procent av 3 000 identifierade växter i regnskogen egenskaper som kan vara användbara för cancerbehandlingar, skriver organisationen Conservation International.

Greta Thunberg uppmärksammar kritiken

Det är inte bara Brasliens president Bolsonaro som fått kritik för hanteringen av bränderna i Amazonas. Även Bolivias president Evo Morales fick stark kritik för sent agerande och minskat skydd av regnskogen. 

Tidigare i veckan demonstrerade mängder av människor för att visa sitt missnöje mot presidentens agerande, vilket bland andra Greta Thunberg uppmärksammat i sociala medier.