Amerikanskan Haley-Jo Carr bor på Bahamas, arbetar på The Perry Institute som vinnlägger sig om att forska på – och rädda korallrev. Foto: Pia OyarzunAmerikanskan Haley-Jo Carr bor på Bahamas, arbetar på The Perry Institute som vinnlägger sig om att forska på – och rädda korallrev. Foto: Pia Oyarzun
Amerikanskan Haley-Jo Carr bor på Bahamas, arbetar på The Perry Institute som vinnlägger sig om att forska på – och rädda korallrev. Foto: Pia Oyarzun
Går man in på Haley-Jo Carrs Instagram hittar man en mänga fantastiska bilder på henne – under vattenytan och ofta i aftonklänningar. Foto: Pia OyarzunGår man in på Haley-Jo Carrs Instagram hittar man en mänga fantastiska bilder på henne – under vattenytan och ofta i aftonklänningar. Foto: Pia Oyarzun
Går man in på Haley-Jo Carrs Instagram hittar man en mänga fantastiska bilder på henne – under vattenytan och ofta i aftonklänningar. Foto: Pia Oyarzun

Haley-Jo vill rädda korallreven

Publicerad
Uppdaterad

Hayley-Jo Carr älskar havet och livet i det.

Men samtidigt ser hon hoten som håller på att förgöra det hon värnar mest om – korallerna.

– Utan rev kommer fisktillgången att kollapsa. Vilket i sin tur medför att många människor tvingas svälta, eftersom just fisk är deras basföda, säger Haley-Jo Carr.

Ungefär 75 procent av jordens korallrev är hotade.

Korallerna bleknar för att slutligen bli helt kritvita – från en sagovärld i intensivt orange, neonrosa, blått och grönt till en spöklik vintertillvaro.

Blekningen beror på att de små alger som bor inuti korallerna stressas av för varmt vatten i kombination med solljus. En process som är giftig för korallen.

Algerna lämnar korallerna och kvar blir tomma, vita kalkskelett. 

Orsaken är väderfenomenet El Niño som medfört att havsvattnet blivit varmare. Korallerna, som är mycket känsliga för temperaturhöjningar, tog alltså stryk direkt.

 

LÄS MER: Nu riskerar de färgglada korallerna försvinna

Går man in på Haley-Jo Carrs Instagram hittar man en mänga fantastiska bilder på henne – under vattenytan och ofta i aftonklänningar. "Jag älskar att skapa dessa bilder.", säger hon. Foto: Pia Oyarzun

De räddar korallen

Runt världen pågår räddningsaktioner för att reven ska bli levande igen.

Amerikanskan Haley-Jo Carr bor på Bahamas, arbetar på The Perry Institute som vinnlägger sig om att forska på – och rädda korallrev.

– Vi vårdar koraller för att sedan återplantera dem på reven. Just detta (på engelska: coral nurserie) att återställa korallen är en mycket lovande ny vetenskap, förklarar Haley-Jo Carr.

– Under de senaste åren har flera korallrev kunnat föryngras med hjälp av utsättning av nya koraller.

Haley-Jo Carr.Foto: Pia Oyarzun

”Undvik souvenirer”

Det finns också andra sätt att minska trycket på hotade korallrev.

– Undvik att köpa souvenirer i form av koraller. När det gäller skaldjur; se till att du inte köper sådana som till exempel fångats eller odlats på ett sätt som skadar miljön.

Vad händer om vi inte får stopp på den åverkan som sker på korallreven?

– Utan rev kommer fisktillgången att kollapsa. Vilket i sin tur medför att många tvingas svälta, eftersom just fisk är deras basföda.

Fantastiska bilder

Går man in på Haley-Jo Carrs Instagram hittar man en mänga fantastiska bilder på henne – under vattenytan och ofta i aftonklänningar.

– Jag älskar att skapa dessa bilder. Det blir ett sätt för mig att visa hur vacker undervattensvärlden är. Och hur viktigt det är att vi slåss för dess överlevnad. Vi måste skydda den – innan det är för sent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag