Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Haley-Jo vill rädda korallreven

Amerikanskan Haley-Jo Carr bor på Bahamas, arbetar på The Perry Institute som vinnlägger sig om att forska på – och rädda korallrev. Foto: Pia Oyarzun
Går man in på Haley-Jo Carrs Instagram hittar man en mänga fantastiska bilder på henne – under vattenytan och ofta i aftonklänningar. Foto: Pia Oyarzun

Hayley-Jo Carr älskar havet och livet i det.

Men samtidigt ser hon hoten som håller på att förgöra det hon värnar mest om – korallerna.

– Utan rev kommer fisktillgången att kollapsa. Vilket i sin tur medför att många människor tvingas svälta, eftersom just fisk är deras basföda, säger Haley-Jo Carr.

Ungefär 75 procent av jordens korallrev är hotade.

Korallerna bleknar för att slutligen bli helt kritvita – från en sagovärld i intensivt orange, neonrosa, blått och grönt till en spöklik vintertillvaro.

Blekningen beror på att de små alger som bor inuti korallerna stressas av för varmt vatten i kombination med solljus. En process som är giftig för korallen.

Algerna lämnar korallerna och kvar blir tomma, vita kalkskelett. 

Orsaken är väderfenomenet El Niño som medfört att havsvattnet blivit varmare. Korallerna, som är mycket känsliga för temperaturhöjningar, tog alltså stryk direkt.

 

LÄS MER: Nu riskerar de färgglada korallerna försvinna

Går man in på Haley-Jo Carrs Instagram hittar man en mänga fantastiska bilder på henne – under vattenytan och ofta i aftonklänningar. "Jag älskar att skapa dessa bilder.", säger hon. Foto: Pia Oyarzun

De räddar korallen

Runt världen pågår räddningsaktioner för att reven ska bli levande igen.

Amerikanskan Haley-Jo Carr bor på Bahamas, arbetar på The Perry Institute som vinnlägger sig om att forska på – och rädda korallrev.

– Vi vårdar koraller för att sedan återplantera dem på reven. Just detta (på engelska: coral nurserie) att återställa korallen är en mycket lovande ny vetenskap, förklarar Haley-Jo Carr.

– Under de senaste åren har flera korallrev kunnat föryngras med hjälp av utsättning av nya koraller.

Haley-Jo Carr. Foto: Pia Oyarzun

”Undvik souvenirer”

Det finns också andra sätt att minska trycket på hotade korallrev.

– Undvik att köpa souvenirer i form av koraller. När det gäller skaldjur; se till att du inte köper sådana som till exempel fångats eller odlats på ett sätt som skadar miljön.

Vad händer om vi inte får stopp på den åverkan som sker på korallreven?

– Utan rev kommer fisktillgången att kollapsa. Vilket i sin tur medför att många tvingas svälta, eftersom just fisk är deras basföda.

Fantastiska bilder

Går man in på Haley-Jo Carrs Instagram hittar man en mänga fantastiska bilder på henne – under vattenytan och ofta i aftonklänningar.

– Jag älskar att skapa dessa bilder. Det blir ett sätt för mig att visa hur vacker undervattensvärlden är. Och hur viktigt det är att vi slåss för dess överlevnad. Vi måste skydda den – innan det är för sent.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!