Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunhilds ilska mot Australiens politiker

Hinner inte undan lågorna – Varning för starka bilder.
Läkaren, filantropen och miljöaktivisten Gunhild Stordalen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Gunhild Stordalen har skrivit ett passionerat inlägg på Instagram.

Gunhild Stordalen riktar hård kritik mot Australiens regering och dess klimatpolitik efter skogsbrändernas fortsatta framfart.

I ett inlägg på Instagram anklagar hon regeringen för att ”vägra lägga ihop två och två” och koppla skogsbränderna till klimatkrisen. 

”Vakna innan det är för sent. Ert hus och vårt hus brinner”, uppmanar hon Australiens politiker.

Gunhild Stordalen skriver på sitt Instagramkonto att det hon hoppas att Australiens regering ska ”vakna och skrida till handling innan det är för sent”.

”Ert hus och vårt hus brinner”, skriver Gunhild, som förutom att vara läkare även är en passionerad miljöaktivist och filantrop .

Hon inleder sitt inlägg med att beskriva skogsbränderna som en ”extrem tragedi”.

”De vägrar möta verkligheten”

Hon skriver: ”De australiska skogsbränderna har dödat över 20 personer och 500 miljoner (!!) djur. Förra året var det varmaste som uppmätts. Även om värmeböljor och skogsbränder är vanliga i landet så gör klimatförändringarna att de sker oftare och är mer extrema. 

Trots det vägrar regeringen bemöta verkligheten och lägga ihop två och två, Av de 57 länder som står för 90 procent av världens totala utsläpp har Australien den värsta klimatpolicyn. Och ingen plan för nollutsläpp år 2050.

Istället planerar de att bygga världens största kolgruva.

Mina tankar är med Australiens folk. De som har förlorat sina nära och kära, eller sina hem,” skriver Gunhild Stordalen.

https://www.instagram.com/p/B67082BBOTT/

Kritik från Greta Thunberg

Även Greta Thunberg har beskyllt Australiens regering för att ha försatt landet i den situation de nu befinner sig i, genom att driva en närmast obefintlig klimatpolitik.

”Allt det här har fortfarande inte resulterad i något politiskt agerande”, skriver den 17-åriga svenska klimataktivisten och fortsätter:

”Eftersom vi fortfarande misslyckas med att göra kopplingen mellan klimatkrisen och de ökade antalet extrema väderhändelser och naturkatastroferna likt Australiens bränder. Det måste ändras. Och det måste ändras nu.”

https://www.instagram.com/p/B66EdfBJDfp/

Halv miljard döda djur

Hundratusentals australiensare har fått fly sina hem på grund av eldens framfart, som beräknas ha totalförstört 60 000 kvadratkilometer land – hittills.

En halv miljard djur beräknas ha dött bara i delstaten New South Wales, och minst 23 människor har förlorat sina liv. 

Att Australiens årliga ”brandsäsong” knappt börjat gör att prognosen för att släcka skogsbränderna inom de närmaste veckorna ser dyster ut.

De här djuren slår bränderna värst mot

Professor Chris Dickman förklarar vilka djurarter som är hårdast drabbade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.