Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grönt hopp för Amazonas regnskogar

Guldgruvor och utvinning av palmolja är de största anledningarna till den illegala avskogningen av regnskogen.

Förra året förstördes mer av sydöstra Perus regnskogar än någonsin tidigare. 

Nu har forskare hittat en trädart som kanske kan växa bland det ödelagda landskapet. 

– Det är en början, säger Ceasar Ascorra, forskare på Amazonas center för miljöforskning och hållbarhet, till The Guardian

Efter 2008 års ekonomiska kris exploderade guldfebern i Sydamerika. Tusentals migranter sökte sig till regnskogarna kring Peru, Brasilien och Colombia. 

De illegala guldgruvorna har lämnat stora delar av marken ökenliknande – utan bevis på att där en gång funnits en välmående regnskog. 

Regnskogens högsta träd kan ha planterats 

Bara förra året förstördes 38 procent av sydöstra Perus regnskog och sedan 1985 har över 400 kvadratkilometer skog ödelagts. 

Nu försöker forskare få liv i den torra marken och flera trädarter har planterats för att se vilken av dem som kan överleva det karga klimatet. Bland annat har man sett hur trädarten Shihuahuaco verkar bita sig igenom det som gruvorna lämnat efter sig och sprider nu ett grönt ljus i öknen. 

Ett Shihuahuaco träd kan växa och bli upp till 30 meter högt vilket skulle innebära att det blir de högsta träden i regnskogen. Träden är även hem till en ovanlig örnart som hoppas bli en del av regnskogens framtida djurliv.  

Än så länge är det bara strax under en halv kvadratkilometer skog som planterats i sydöstra Peru. Forskare hoppas på att kunna plantera mer skog så fort de hittat en passande träart. 

Kvicksilver i marken gör det svårt att odla

Guldgruvorna lämnar efter sig djupa ärr. Enligt Perus hanverksguldråd dumpas omkring 180 ton kvicksilver i sjöarna, floderna och markerna kring och i området. För att inte de nya träden ska dö av den förgiftade marken använder man biokompost som gjorts av brasilianska nötskal. 

Liknande experiment görs i regnskogarna kring Venezuela, Brasilien och Colombia och forskarna har god tro på att kunna rädda de hotade klimatet. 

– Det finns fortfarande mycket grönt och där det finns grönt finns det hopp, säger Ceasar Ascorra. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!