Greta Thunbergs svar – efter oljetoppens attack

Klimataktivisten talade på elitkonferensen
Greta Thunberg.
Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Opecs generalsekreterare Mohammad Barkindo.
Foto: Jon Gambrell / Copyright 2018 The Associated Press. All rights

Oljeproducenterna verkar oroade för den växande klimataktivismen.

Opecs generalsekreterare Mohammad Barkindo säger att klimataktivisterna, som skolstrejkarna för klimatet inspirerade av Greta Thunberg, är oljebranschens ”största hot.” skriver AFP.

”Vår största komplimang hittills!” svarar Greta i ett Twitterinlägg. 

Efter ett möte mellan oljeproducenterna och deras partners i Wien talade Opecs generalsekreterare, Mohammed Barkindo, om att det blir allt vanligare att koppla extrema väderförhållanden till klimatförändringar, något han kallar ”ovetenskapligt” skriver AFP.

– Det finns en växande massmobilisering av världens åsikt... mot olja, och han säger vidare att det växande motståndet är ”kanske det största hotet mot vår bransch”. 

– Civilsamhället blir vilselett i att tro att olja är orsaken till klimatförändringen, fortsätter han, skriver AFP.

Greta Thunberg har själv citerat uttalandet och lagt upp på sin Twitter, tillsammans med ett ”Tack! Vår största komplimang hittills!”

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1146700304219553792

Ser sig som en del av lösningen

Under sin utläggning pratade generalsekreteraren om hur barn till hans kolleger börjat fråga om sin framtid. 

– De frågar oss om framtiden eftersom de ser sina kamrater på gatorna kampanja mot denna industri. 

Han tillade enligt AFP att ”mobiliseringen” mot olja ”började diktera politik och företagsbeslut, inklusive investeringar i branschen”. 

– Vi tror att denna bransch är en del av lösningen på klimatförändringen, fortsatte Barkindo, utan att specificera vad det innebär.

I klimatavtalet som undertecknades av nästan 200 länder i Paris 2015 är målet att den globala uppvärmningen ska begränsas till ”klart under” 2 grader Celsius och eftersträva att nå 1,5 grader. För att nå målen menar forskare bland annat att det krävs en drastisk minskning av utsläpp från växthusgaser, som till stor del kommer från förbränning av fossila bränslen – som olja. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.