Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas team på båten – nu är hon på väg till Madrid

Paret Elyna Carausu och Riley Whielum har erbjudit Greta Thunberg och hennes pappa Svante Thunberg skjuts.
Greta Thunberg.Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Australienska paret Riley Whitelum, 32, som tidigare arbetat på oljeriggar till havs och Elayna Carausu, 26, och sångerska, bor och lever på segelbåten. Med sig har de sin 10 månader gamla son Lenny.
Greta Thunberg.Foto: BEN FINLEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.Foto: NICHOLAS KAMM / AFP
Resan går med katamaranen La Vagabonde och ett nytt team – Youtubeparet Riley Whitelum och Elayna Carausu samt den kända proffsseglaren Nikki Henderson.Foto: GRETA THUNBERG HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu har Greta Thunberg kastat loss och påbörjat resan över Atlanten mot Spanien och det slutliga målet Madrid.

Resan går med katamaranen La Vagabonde och ett nytt team – Youtubeparet Riley Whitelum och Elayna Carausu samt den kända proffsseglaren Nikki Henderson. 

På en video ses Thunberg vinka hejdå och via sociala medier tackar hon alla människor hon mött i Nordamerika.

Nu har Greta Thunberg lämnat USA efter en nästan tre månader lång vistelse. Under tisdagen meddelade hon att hon beger sig ut på ett nytt äventyr över Atlanten tillsammans med Youtubeparet Riley Whitelum och Elayna Carausu och den kända seglaren Nikki Henderson. Med på resan är också pappa Svante Thunberg och det australienska parets 10 månader gamla son Lenny. 

Tidigt imorse, lokal tid, gav de sig i väg. På en video från WTKR News 3 ses hur Greta Thunberg och besättningen iklädda mössor vinkar hejdå på däck. Resan kommer att gå att följa via Riley Whitelum och Elayna Carausus sajt.

I sina sociala kanaler skriver Thunberg: ”Vi seglar hem!” och har lagt upp en bild från båtens för. Hon har även postat ett inlägg där hon tackar för tiden i USA.

”Jag vill tacka alla människor jag har mött i Nordamerika för deras otroliga gästfrihet. Och tack alla för ert fantastiska stöd!”

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1194605500635254785

I augusti seglade Greta Thunberg från Plymouth till New York på tävlingsbåten Maliza II. Syftet var att delta på FN:s klimattoppmöte den 23 september, resa runt i Nord- och Centralamerika för att sedan ta sig till slutmålet Santiago i Chile och de årliga klimatförhandlingarna den 2-13 december. 

Men på grund av oroligheterna i Chile valde regeringen att avsäga sig värdskapet. Klimatförhandlingarna kommer nu att äga rum samma datum – men i Madrid, Spanien. 

Greta Thunberg har därefter vädjat om hjälp med att ta sig tillbaka till den europeiska kontinenten. Och hennes vädjan gav resultat. 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1194389911639642115

Australienskt kändispar och proffsseglare

Australienska paret Riley Whitelum, 32, som tidigare arbetat på oljeriggar till havs och Elayna Carausu, 26, och sångerska, bor och lever på segelbåten. Med sig har de sin 10 månader gamla son Lenny. Paret har utan tidigare seglarkunskaper korsat Medelhavet, Atlanten, Karibiska havet och Stilla havet. Sedan 2014 försörjer de sig på att dokumentera och dela sina äventyr med sina följare, som ger dem ekonomiska donationer, så kallade patreons.

”Vi har upplevt skrämmande stormar, pirathot, ekonomiska förluster, utrustningsproblem, vattenbrist och andra intressanta missöden. Men vi skulle inte byta ut vårt liv på havet och resa dit vinden bär oss mot någonting”, skriver de på sin hemsida

Under deras andra färd över Atlanten, 2018, visar de i en film på Youtube hur Riley Whitelum trodde att han hade brutit ryggen under seglingsfärden. 

– Jag trodde att det allra värsta hade hänt, säger Elayna Carausu i filmen, enligt Aftonbladet.  

Det visade sig senare att det var en nerv som kommit i kläm. 

Med på Greta Thunbergs resa är också den professionella brittiska seglaren Nikki Hendersen. 2018 blev hon som 25-åring den yngsta skepparen i historien att leda ett team i en världen runt-tävling. 

Nikki Hendersen är en profil inom kvinnligt ledarskap och har mottagit flera utmärkelser.

Båten ska klara alla väderförhållanden

Båten La Vagabonde, har paret haft i sin ägo i 2,5 år. Enligt New York Times var det det franska företaget Outremer som specialbyggde den knappt 15 meter långa katamaranen efter parets behov. 

Modellen är Outremer 45 och paret ska ha fått båten mot en avbetalningsplan med rabatt. Enligt Outremer är det en av de snabbaste segelbåtarna i sin klass som ska klara alla typer av väderförhållanden.

BBC skriver att båten är utrustad med solpaneler och vattenkraft.

Riley Whitelum och Elayna Carausu försöker att leva så hållbart som möjligt, enligt en äldre artikel i CNN. De fångar sin egen fisk, försöker minska sin plastanvändning och öka medvetenheten om plast i haven genom sin Youtubekanal. 

Elayna Carausu har också designat badkläder tillverkade av återvunnet plastskräp från havet. Tanken är att ge intäkterna till välgörenhet. Paret hoppas också kunna omvandla sin båt för att nå låga, helst nollutsläpp. 

”Imorgon sätter vår brokiga skara segel”

Enligt artikeln, som skrevs i slutet på oktober, var paret på väg till Charleston i USA där de planerade att lämna båten till vänner för att åka hem till Australien över julen. Nu har planerna förändrats då de hjälper Greta Thunberg till Spanien och Madrid. 

Enligt Elayna Carausu var det ett spontant beslut. Riley Whitelum hörde av sig till Greta Thunberg efter att hon vädjat om hjälp i sociala medier. 

https://www.instagram.com/p/B4yJXV9gjbl/

”Nu väntar nästa äventyr! Imorgon sätter vår brokiga skara segel för Europa från östkusten. Önska oss blåsiga och positiva förhållanden och håll tummarna för att vi lyckas leverera Greta Thunberg säker och i tid till COP25”, skriver Nikki Henderson på Instagram. 

Resan beräknas ta ungefär tre veckor, beroende på väderleken. 

Greta Thunberg möttes av stort jubel under sin senaste klimatstrejk

I talet riktade Greta Thunberg på nytt kritik mot politiker som hon menar inte ta klimatkrisen på allvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.