Gretas smäll mot Norge: ”Hyckleri”

Greta Thunberg kritisk mot makthavarnas åtgärder mot klimatkrisen.
”Det känns som att de börjar få panik och försöker att misskreditera alla som säger något, och sprida alternativ information för att kunna fortsätta utvinningen och tjäna pengar”, säger Greta Thunberg om Norge.
Foto: DYCK DARRYL/CP/ABACA / DYCK DARRYL/CP/ABACA STELLA PICTURES
Norges goda klimatrykte är ”hyckleri”, säger Greta Thunberg i en intervju med NRK.
Foto: Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg, 18, kallar Norges goda klimatrykte för ”hyckleri”.

För norska NRK ger klimataktivisten sin syn på norrmännens insatser för miljön.

I samband med BBC nya dokumentär ”Greta Thunberg: A year to Change the World” intervjuades klimataktivisten av norska NRK. 

Greta Thunberg, 18, ger inte mycket för den självbild som de skandinaviska länderna har som goda vänner för miljön. 

Hon pekar på Norge som en stor oljeproducent.

– Till exempel säger de att oljan bränns på ett annat ställe. På ett sätt blir det som sagt väldigt hycklande, säger hon till NRK.

”Börjar få panik”

Enligt Greta Thunberg börjar pressen märkas för oljeländer som Norge, Saudiarabien och Kanada.

– Det känns som att de börjar få panik och försöker att misskreditera alla som säger något, och sprida alternativ information för att kunna fortsätta utvinningen och tjäna pengar, säger hon till NRK.

Vidare tycker Thunberg att många av de nya klimatmål som lanserats från stora utsläppsland som USA och Kina är bra men inte tillräckliga, om planeten ska hålla sig under en temperaturhöjning på 1,5 grader.

– Jag tror att allt fler folk börjar förstå att det inte är tillräckligt. Och det tycker jag ger mycket hopp, säger Greta Thunberg till NRK.

Inte påverkats negativt

I dokumentären svarar Greta Thunberg på frågor angående alla konspirationsteorier som cirkulerar kring henne, som hon menar inte har påverkat hennes psyke negativt.

– Ena stunden är jag en amerikansk agent, nästa ögonblick är jag en rysk agent. Sen en pakistansk agent. Jag lyckas inte följa med på alla konspirationsteorier, men det är väldigt roligt.


Se även:

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.