Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas segelbåt ser ut att undfly tropiska stormen

Greta Thunbergs nuvarande seglats beräknas ta tre veckor.
Greta Thunberg befinner sig på katamaranen La vagabonde.Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / DDP SOCIALMEDIASERVICE
Den röda pricken är GPS-positioneringen för Gretas båt. De röda områdena är starka vindar som på flera håll når stormstyrka på 33 meter sekunden.Foto: Skärmavbild / https://sailing-lavagabonde.com

Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, har under sin nya seglats över Atlanten drabbats av tufft väder.

Och nu närmar sig nya hårda vindar.

Men besättningen på båten ser ut att klara sig undan stormen Sebastien som under fredagen riskerar att utvecklas till orkan.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, är på väg österut över Atlanten, för att hinna till FN:s klimatkonferens i Madrid om inleds den 2 december.

På onsdagen förra veckan inledde hon och resten av besättningen sin resa ombord på katamaranen La Vagabonde. 

Greta Thunberg har i sina senaste inlägg på sociala medier beskrivit hur dagarna börjar flyta samman: 

https://www.instagram.com/p/B5JGKBzp1Mp/

Och de har drabbats av en hel del dåligt väder.

Stormen Sebastien nära Greta

Efter de första 24 timmarna tvingades båten ändra sin rutt, och en vecka senare rapporterade Greta Thunberg om att de även tvingats sakta ner på tempot på grund av tufft väder.

Nu rapporterar Severe Weather Europe att den tropiska stormen Sebastien rör sig från västra Atlanten mot ögruppen Azorerna – inte alltför långt från där Greta Thunberg och resten av besättningen på La Vagabonde befinner sig.

Men enligt Beathe Tveita, meteorolog på väderinstitutet Storm, verkar seglatsen klara sig undan stormen. I ett mejl skriver hon:

”Det ser ut som att stormen Sebastian ligger kvar en bra bit söder om katamaranens position, och inte kommer att närma sig Greta Thunbergs rutt.”

Risk för hårda vindar

Däremot ligger det ett annat kraftigt lågtrycksområde norr om båten, som kommer att ge hårda vindar.

”Och i helgen kommer ett nytt kraftigt lågtryck ge en ny vindökning över Atlanten”, skriver Beathe Tveita. 

Vädertjänsten Severe Weather Europe skriver att stormen Sebastien troligtvis kommer att utvecklas till en kategori 1-orkan under fredagsmorgonen, för att sedan övergå i en tropisk cyklon under helgen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.